
Cizrnová socca
Ve francouzských uličkách se line vůně socca nebo i cizrnové placky na každém rohu. Můžete se jihem Francie inspirovat a nechat bytem vonět čerstvě upečenou cizrnovou socci, dokonce zcela bez lepku i vy.
Cizrnová socca je všestranně konzumovatelná. Můžete ji připravit jako placku na pánvi nebo prostě podle mého receptu nechat zapéct v troubě do podoby cizrnového slaného koláče. Na její přípravu vám dokonce postačí jen cizrnová mouka, voda, olivový olej, sůl a pepř.
Cizrna patří mezi nejzdravější luštěniny a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Obohatí vám život díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a neméně potěší i svou bezlepkovou vlastností celiaky. Zdraví prospěšné účinky cizrny ocení i těhotné ženy. Na rozdíl od ostatních luštěnin nezpůsobuje nadýmání, dobře zasytí a podpoří vaše sebezapření při dietě.
Zdravá cizrnová socca je skvělou náhradou pečiva, budou se vám na ni sbíhat sliny, a proto je její příprava skutečně rychlá a jednoduchá. Dopřejte si toto jemné bezlepkové pečivo z cizrnové mouky s křupavými okraji a jemným vnitřkem, které dokážete připravit na mnoho způsobů. Socca servírujte například s tuňákovou pomazánkou, cottage sýrem, humusem nebo jako přílohu k salátu. Chutná lehce a výborně!
Ingredience
- 1 a 1/4 HR cizrnové mouky (doporučuji tuto)
- 1 HR vody
- 1 ČL mořské soli
- 1/5 ČL mleté červené papriky
- 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- olivy, sušená rajčata (volitelné)
Postup
- V misce smícháme cizrnovou mouku společně s vodou a solí.
- Do těsta také můžeme přidat nadrobno nakrájené olivy nebo sušená rajčata.
- Do dortové, případně jiné formy nalijeme 2 lžíce olivového oleje a dáme ji na 2 minuty do trouby vyhřáté na 205 stupňů.
- Formu s olejem opatrně vytáhneme a nalijeme do ní připravené těsto.
- Těsto pečeme 30 minut na 205 stupňů.
- Hotovou socca nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme s vámi zvolenou oblohou.

Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 8 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 98 KCal | |
Sacharidy | 8 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 4 g | |
Tuky | 5 g |