ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Cuketovo-pohankové věžičky s vajíčkem a rajčaty

Cuketovo-pohankové věžičky s vajíčkem a rajčaty

Chutné cuketovo-pohankové věžičky plněné vajíčkem a dozdobené dušenými rajčaty. Lehké jídlo, které nezatíží váš žaludek, ale zato vás určitě nasytí. Má vysoký obsah bílkovin, ale zároveň málo tuku a kalorií. Perfektní jídlo při dietě nebo pro sportovce, které potěší svými nutričními hodnotami, ale zejména skvělou chutí. Toto výživné jídlo plné vitamínů a minerálů si zamilujete na snídani, oběd i jako teplou večeři.

Pohanka je přirozeně bezlepková, vhodná tedy i pro celiaky, obsahuje komplexní bílkoviny a sacharidy, vlákninu a bohatě jsou v ní zastoupeny i minerální látky a celá řada vitamínů. Proslulá je také díky bohatému obsahu rutinu, který pomáhá zvyšovat pružnost cév při žilních onemocněních. Šťavnatá cuketa zároveň podporuje obranyschopnost organismu a dodává mu množství cenných látek.

Pokud byste chtěli vyzkoušet o něco méně dietní verzi, můžete do těsta zamíchat i kousek strouhaného sýra.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 1/2 hrnku pohanky
  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • špetka mořské soli
  • Na oblohu:
  • 2 rajčata (nebo 100 g cherry rajčat)
  • 2 vejce

Postup

  1. Pohanku uvaříme (požijeme 2 díly vody na díl pohanky).
  2. Necháme ji vychladnout a v misce ji smícháme s najemno nastrouhanou cuketou, rozšlehanými vajíčky a špetkou mořské vody.
  3. Z těsta vytvarujeme malé placičky, které poklademe na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Pečeme 35-40 minut na 190 °C dozlatova. Téměř všechna tekutina by se měla odpařit.
  5. Na nepřilnavé pánvi opatrně rozklepneme dvě vejce, aby se žloutek nerozlil a pomalu opékáme.
  6. Usmažená volská oka uložíme mezi dvě upečené placky.
  7. Rajčata najemno nakrájíme a chvilku na pánvi osmahneme. Ozdobíme s nimi věžičky z cuket.
  8. Jako oblohu můžeme zvolit okořeněný řecký jogurt, hořčici nebo kečup bez cukru.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy55 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal300 KCal
Sacharidy30 g
Vláknina6 g
Bílkoviny18 g
Tuky10 g