
Cuketovo-pohankové věžičky s vajíčkem a rajčaty
Chutné cuketovo-pohankové věžičky plněné vajíčkem a dozdobené dušenými rajčaty. Lehké jídlo, které nezatíží váš žaludek, ale zato vás určitě nasytí. Má vysoký obsah bílkovin, ale zároveň málo tuku a kalorií. Perfektní jídlo při dietě nebo pro sportovce, které potěší svými nutričními hodnotami, ale zejména skvělou chutí. Toto výživné jídlo plné vitamínů a minerálů si zamilujete na snídani, oběd i jako teplou večeři.
Pohanka je přirozeně bezlepková, vhodná tedy i pro celiaky, obsahuje komplexní bílkoviny a sacharidy, vlákninu a bohatě jsou v ní zastoupeny i minerální látky a celá řada vitamínů. Proslulá je také díky bohatému obsahu rutinu, který pomáhá zvyšovat pružnost cév při žilních onemocněních. Šťavnatá cuketa zároveň podporuje obranyschopnost organismu a dodává mu množství cenných látek.
Pokud byste chtěli vyzkoušet o něco méně dietní verzi, můžete do těsta zamíchat i kousek strouhaného sýra.
Ingredience
- 1/2 hrnku pohanky (doporučuji tuto)
- 1 cuketa
- 2 vejce
- špetka mořské soli
- Na oblohu:
- 2 rajčata (nebo 100 g cherry rajčat)
- 2 vejce
Postup
- Pohanku uvaříme (požijeme 2 díly vody na díl pohanky).
- Necháme ji vychladnout a v misce ji smícháme s najemno nastrouhanou cuketou, rozšlehanými vajíčky a špetkou mořské vody.
- Z těsta vytvarujeme malé placičky, které poklademe na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme 35-40 minut na 190 °C dozlatova. Téměř všechna tekutina by se měla odpařit.
- Na nepřilnavé pánvi opatrně rozklepneme dvě vejce, aby se žloutek nerozlil a pomalu opékáme.
- Usmažená volská oka uložíme mezi dvě upečené placky.
- Rajčata najemno nakrájíme a chvilku na pánvi osmahneme. Ozdobíme s nimi věžičky z cuket.
- Jako oblohu můžeme zvolit okořeněný řecký jogurt, hořčici nebo kečup bez cukru.
Čas přípravy | 55 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 300 KCal | |
Sacharidy | 30 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 18 g | |
Tuky | 10 g |