
Pečené kroketky z quinoy a sladkých brambor
V případě, že hledáte jednoduchý, chutný a samozřejmě i zdravý recept na jídlo s quinoou a sladkými bramborami, jste zde velmi správně. Tyto pečené kroketky s quinoou a batáty doporučuji nejen jako zdravou večeři, skvělé jsou taktéž i jako živinami nabitý snack do práce či do školy.
Pro přípravu tohoto receptu nebudete potřebovat mnoho surovin. Základem je quinoa, sladký brambor a sýr. Zdravé kroketky připravíte jednoduše, během několika minut.
Pečené kroketky s quinoou a sladkými bramborami jsou zvenku krásně křupavé a uvnitř vláčné, přičemž všechny milovníky sýra potěší lahodný, roztavený sýr uvnitř, který zároveň drží kroketky pohromadě. Sladký brambor dodává kroketkám delikátní nasládlou chuť a rozmarýn je zase nádherně provoní.
Tyto jednoduché kroketky jsou nutričně hodnotné, nabité zejména vitamíny a minerály, neobsahují žádný lepek a jsou bohaté na vlákninu. Dopřát si je můžete jen tak samostatně, s oblíbenou omáčkou nebo dokonce jako přílohu k masitým jídlům.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 1 středně velký sladký brambor
- 1 hrnek suché quinoy
- 2 hrnky vody
- 80 g strouhaného sýra (např. mozzarella)
- 1/2 ČL mořské soli
- 1 ČL rozmarýnu
Postup
- Quinou zalijeme v hrnci dvojnásobným množstvím vody a osolíme ji.
- Quinou vaříme za občasného míchání doměkka, přibližně 12 minut.
- Sladký brambor uvaříme doměkka na páře nebo jej upečeme.
- Upečený sladký brambor necháme vychladnout a následně jej očistíme a rozmačkáme vidličkou na pyré.
- Pyré smícháme s uvařenou quinoou, nastrouhaným sýrem a rozmarýnem.
- Z těsta tvarujeme malé kroketky, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Kroketky pečeme přibližně 40 minut při 190 stupních dozlatova.
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 3 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 326 KCal | |
Sacharidy | 45 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 15 g | |
Tuky | 8 g |