ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Chod
Preference
Alergeny
Surovina
ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Hustá fazolová polévka se sladkými bramborami

Hustá fazolová polévka se sladkými bramborami

Výborná a zdravá hustá fazolová polévka se sladkými bramborami, kterou můžete podávat i jako hlavní jídlo. Skvěle vás zasytí a dodá množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Její chuť si určitě zamilujete.

Sladké brambory mám v oblibě nejen kvůli jejich zdravotním benefitům, ale zejména kvůli jejich úžasné chuti v jídlech - slaných i sladkých. Polévce tak dodávají spolu s mrkví jemně nasládlou chuť, která je v kombinaci s fazolemi přímo neodolatelná. Díky tomu, že část sladkých brambor přidáme do polévky nakrájených na malé kousky, krásně se rozvaří a vytvoří tak krémovou konzistenci polévky, bez nutnosti použití mixéru. Polévka je mimořádně bohatá na vlákninu, vitamín A, C a železo. Potěší i vysoký poměr bílkovin a nízký obsah tuku. Pokud náhodou neradi jíte sladké brambory, můžete si ji připravit i s obyčejnými bramborami, ale tuto kombinaci vám rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Takové teplé a husté polévky se hodí zejména do sychravého podzimního počasí, kdy pohladí u srdce. Nejraději polévku podávám posypanou strouhaným sýrem, ale bez sýra si na ní mohou pochutnat i vegani.

Tato jednoduchá a zdravá polévka ze sladkých brambor a fazolí rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 500 g sladkých brambor - batátů
  • 200 g suchých fazolí
  • 200 g mrkve
  • 2 výhonky řapíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 1 ČL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 1 ČL mořské soli
  • 1 ČL sladké papriky
  • 1/2 ČL mleté majoránky
  • 1/2 ČL mletého pepře

Postup

  1. Fazole přes noc namočíme ve vodě.
  2. Před vařením je propláchneme.
  3. Batáty oloupeme a jednu polovinu z nich nakrájíme na jemné kostičky, druhou na větší kousky.
  4. Ve větším hrnci si na rozehřátém kokosovém oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli.
  5. Přidáme fazole, nakrájené brambory a mrkev, výhonky celeru.
  6. Vše zalijeme vodou, ovšem její hladina by měla být zhruba 2 cm nad obsahem v hrnci.
  7. Polévku osolíme, opepříme a vaříme ji pod pokličkou 30-40 minut.
  8. Krátce před dokončením do ní zamícháme prolisované stroužky česneku, několikrát zamícháme až se lehce zahustí rozvařenými brambory a podáváme.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy50 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal292 KCal
Sacharidy49 g
Vláknina16 g
Bílkoviny15 g
Tuky1 g