
Hustá fazolová polévka se sladkými bramborami
Výborná a zdravá hustá fazolová polévka se sladkými bramborami, kterou můžete podávat i jako hlavní jídlo. Skvěle vás zasytí a dodá množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Její chuť si určitě zamilujete.
Sladké brambory mám v oblibě nejen kvůli jejich zdravotním benefitům, ale zejména kvůli jejich úžasné chuti v jídlech - slaných i sladkých. Polévce tak dodávají spolu s mrkví jemně nasládlou chuť, která je v kombinaci s fazolemi přímo neodolatelná. Díky tomu, že část sladkých brambor přidáme do polévky nakrájených na malé kousky, krásně se rozvaří a vytvoří tak krémovou konzistenci polévky, bez nutnosti použití mixéru. Polévka je mimořádně bohatá na vlákninu, vitamín A, C a železo. Potěší i vysoký poměr bílkovin a nízký obsah tuku. Pokud náhodou neradi jíte sladké brambory, můžete si ji připravit i s obyčejnými bramborami, ale tuto kombinaci vám rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Takové teplé a husté polévky se hodí zejména do sychravého podzimního počasí, kdy pohladí u srdce. Nejraději polévku podávám posypanou strouhaným sýrem, ale bez sýra si na ní mohou pochutnat i vegani.
Tato jednoduchá a zdravá polévka ze sladkých brambor a fazolí rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ingredience
- 500 g sladkých brambor - batátů
- 200 g suchých fazolí
- 200 g mrkve
- 2 výhonky řapíkatého celeru
- 1 malá cibule
- 1 ČL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1 ČL mořské soli
- 1 ČL sladké papriky
- 1/2 ČL mleté majoránky
- 1/2 ČL mletého pepře
Postup
- Fazole přes noc namočíme ve vodě.
- Před vařením je propláchneme.
- Batáty oloupeme a jednu polovinu z nich nakrájíme na jemné kostičky, druhou na větší kousky.
- Ve větším hrnci si na rozehřátém kokosovém oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli.
- Přidáme fazole, nakrájené brambory a mrkev, výhonky celeru.
- Vše zalijeme vodou, ovšem její hladina by měla být zhruba 2 cm nad obsahem v hrnci.
- Polévku osolíme, opepříme a vaříme ji pod pokličkou 30-40 minut.
- Krátce před dokončením do ní zamícháme prolisované stroužky česneku, několikrát zamícháme až se lehce zahustí rozvařenými brambory a podáváme.
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 292 KCal | |
Sacharidy | 49 g | |
Vláknina | 16 g | |
Bílkoviny | 15 g | |
Tuky | 1 g |