
Tuňákovo-vajíčkový salát v rajčeti
Pokud máte rádi tuňákové saláty, tak tomuto fit tuňákovo-vajíčkovému přijdete jistě na chuť. Tuňák a vajíčka jdou spolu ruku v ruce, ale v kombinaci s avokádem a křupavými oříšky posunete tento salát na ještě vyšší level.
Základní recept můžete přizpůsobit podle vlastních chutí a do salátu přidat například i kousky řapíkatého celeru, zelenou cibulku, červenou cibuli, kopr, kukuřici či kyselé okurky. Možností je opravdu hodně a věřím, že s tímto chutným salátem není co zkazit.
Tuňákový salát je nabitý bílkovinami, omega-3 mastnými kyselinami, i jinými důležitými nutrienty, avšak s konzumací tuňáka to není nutné přehánět vzhledem k tomu, že některé druhy tuňáků obsahují nadměrné množství rtuti. Takže opět platí, všeho s mírou. Raději sáhněte po kvalitnějších tuňácích a vyhýbejte se nejlevnější tuňákový drti.
Tento tuňákovo-vajíčkový salát servíruji nejraději v rajčeti, dostatečně zasytí a není potřeba přidávat k němu žádné pečivo ani jinou přílohu. Je nutričně hodnotný, nabitý bílkovinami a obsahuje pouze 7 g sacharidů na porci. Perfektně se hodí jako lehčí večeře nebo jako zdravá svačinka mezi jídly.
Ingredience
- 2 rajčata
- 150g tuňáka ve vlastní šťávě (doporučuji tohoto)
- 1/2 avokáda
- 3 vejce
- 3 PL bílého jogurtu
- salát
- ředkvičky
- 20g arašídů/kešu oříšků (doporučuji tyto)
- špetka mletého pepře
- 1/4 ČL česnekového koření
- špetka mořské soli
Postup
- Vajíčka uvaříme ve vodě natvrdo, po uvaření je oloupeme a nakrájíme.
- Vajíčka smícháme v míse s odšťaveným tuňákem, rozmačkaným avokádem, jogurtem, ředkvičkami nařezanými nadrobno, kouskem nakrájeného salátu, oříšky a kořením.
- Rajčata rozkrájíme zhruba v jejich první třetině a vydlabeme z nich vnitřek.
- Položíme je na salátový list a naplníme salátem.

Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 312 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 28 g | |
Tuky | 18 g |