Špenátové řezy s lososem
Zdravá dobrota s nízkým obsahem sacharidů a vysokým podílem bílkovin, která se hodí na běžný i sváteční den - špenátové řezy s lososem a tvarohovo-jogurtovou náplní. Tento recept na zdravý slaný koláč je ideální, pokud milujete lososa. Špenátový korpus v kontrastu s náplní vytváří oku lahodící kombinaci barev, která navíc skvěle chutná.
Do náplně můžete kromě lososa přimíchat i různé oblíbené ingredience jako olivy, kapii, kukuřici, sýr či dokonce nastrouhanou mrkev. Odložte si trochu z volitelných přísad stranou a ozdobte celé řezy jako klasický koláč. Můžete také použít jarní cibulku nebo rajčata.
Tento netradiční recept na fit špenátové řezy s lososem se skvěle hodí na oběd, ale můžete jím například šokovat i návštěvu a nařezat jej jako koláč či servírovat na malé kostičky, napíchnuté párátkem. Zaručuji vám, že takové zdravé jednohubky se jen tak lehce nevidí a určitě s nimi zabodujete. A nezapomeňte zmínit, že jsou nízkokalorické, nízkotučné a low carb - ale zřejmě vám to ani neuvěří :)
Ingredience
- 300 g mraženého špenátu
- 3 vejce
- 4 PL špaldové nebo ovesné mouky (doporučuji tuto)
- 150 g grilovaného nebo uzeného lososa
- 200 g jemného tvarohu
- 1/2 cibule
- 6 PL řeckého jogurtu
- 1 ČL lžičku sody
- sušený česnek
- pepř
- mořská sůl (doporučuji tuto)
- olivy, mrkev, kukuřice, kapie, strouhaný sýr... (volitelné)
Postup
- Špenát rozmrazíme, zbavíme ho přebytečené šťávy.
- Smícháme se špaldovou/ovesnou moukou, špetkou mořské soli, lžičkou sody a se žloutky.
- V další misce vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhé pěny a pak je opatrně zamícháme do špenátové směsi.
- Hotovou směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15-20 minut na 180 °C.
- Čím větší plech zvolíte, tím budou řezy nižší. Velikost formy zvolte podle vašich priorit.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Tvaroh, jogurt a cibuli spolu rozmixujeme.
- Přidáme na kousíčky nakrájeného grilovaného lososa nebo uzené lososové plátky.
- Můžeme přisypat najemno nakrájené olivy, kapii, nastrouhanou mrkev, sýr nebo kukuřici.
- Nádivku dochutíme pepřem, solí.
- Upečený korpus necháme vychladnout a poté nakrájíme na plátky.
- Plátky překládáme přes sebe spolu s nádivkou.
- Celé řezy nakonec obalíme nebo potřeme tenkou vrstvou nádivky a uložíme je do lednice alespoň na 6 hodin.
- Před podáváním je můžeme posypat jarní cibulkou a ozdobit kousky rajčátek.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 8 kusů |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 117 KCal | |
Sacharidy | 6 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 14 g | |
Tuky | 4 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruNízkokalorickéObědy a večeřeZdravé vánoční receptyBez lepkuBez ořechůLososZeleninaZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeVánoční recepty bez cukruLow carb vánoční receptyNízkotučné vánoční receptyVánoční recepty bez ořechůRecepty s lososem bez moukyLow carb recepty s lososemFitness recepty s vejci a vysokým obsahem bílkovinNízkokalorické dietní recepty s vajíčkyNízkosacharidové zeleninové receptyNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!