ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Květákový salát na způsob bramborového

Květákový salát na způsob bramborového

Pokud máte rádi bramborový salát, ale chtěli byste ho zkusit v lehčí a méně kalorické podobě, zkuste si jej připravit z květáku a jogurtu. Jeho chuť opravdu není až tak rozdílná od klasického bramborového salátu, proto neváhejte a zkuste tuto dietní alternativu. Je to skvělý způsob jak zařadit do svého jídelníčku více květáku. Dopřejte si tento fit květákový salát například i na Vánoce namísto klasického a uvidíte, že se budete po štědrovečerní večeři cítit mnohem lépe a snadněji.

Jedna porce tohoto salátu je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny i vitamínu C, A, vitamínů B skupiny, fosforu, manganu, hořčíku, mědi, zinku a také vápníku. Květák je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a také hodně vlákniny, která podporuje trávení.

Samozřejmě, nikdo ale neříká, že si nemůžete během Vánoc vychutnat klasický majonézový bramborový salát. Ale pokud hledáte zdravější alternativu, po níž se po svátcích nebudete po postavení se na váhu chytat za hlavu, myslím, že tento fit salát stojí za vyzkoušení. Salát z květáku si můžete kromě Vánoc vychutnat i kdykoli během roku, jako přílohu k masu a rybám.

Tento jednoduchý recept na zdravý květákový salát by měl vyzkoušet každý příznivec zdravé stravy a sportovec, protože má nejen množství zdravotních benefitů, ale je také nízkokalorický, nízkotučný a plný bílkovin. Doplňte svůj vánoční stůl ještě o zdravé zákusky a tyto Vánoce si můžete vychutnat zcela bez výčitek.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 1 květák
  • 300 g mražené/sterilované zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 100 g kyselých okurek
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1/2 ČL mořské soli
  • špetka mletého pepře

Postup

  1. Opláchnutý květák rozebereme na růžičky a 15 minut ho necháme vařit v hrnci pod párou.
  2. V misce zatím smícháme rozmraženou nebo sterilovanou zeleninu, najemno nakrájené kyselé okurky, cibuli a vejce uvařená natvrdo.
  3. Přimícháme řecký jogurt, hořčici, osolíme a opepříme.
  4. Nakonec do salátu přidáme najemno nakrájený a měkký květák.
  5. Salát podáváme studený.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy25 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal182 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina10 g
Bílkoviny15 g
Tuky3 g