
Zdravé kedlubnové hranolky
Na Slovensku existuje unikátní způsob balení dívek, tzv. tlačení kedluben (lichotek, sladkých slovíček) do hlavy. Zkuste být originálnější a nabídněte jí kedlubnové hranolky, které skončí v žaludku. O romantickou, zdravou a rychlou večeři máte postaráno. Určitě ji receptem na kedlubnová hranolky okouzlíte více než sbírkou motýlů.
Hranolky už dávno nejsou jen o bramborách. Zdravé zeleninové hranolky snadno a jednoduše připravíte například i z kedlubny. Kedlubna je vynikajícím zdrojem živin, protože obsahuje magnézium, které povzbuzuje činnost organismu. Účinné látky obsažené v kedlubně pomáhají při problémech se zánětem, snižují riziko cukrovky a také jsou velmi prospěšné při hubnutí a udržování štíhlé postavy.
Pokud tyto nízkokalorické kedlubnová hranolky správně dochutíte, stanou se přirozenou součástí vašeho jídelníčku a s chutí si je vždy přidáte jako přílohu k rybě, masu či jen tak jako pohoštění pro přátele s oblíbeným dipem. Uvidíte, že klasické bramborové hranolky vám už chybět vůbec nebudou.
Tip na výborný nízkokalorický snack či lehkou večeři: Teplé hranolky podávané s bílým jogurtem, případně domácím česnekovým či jiným dipem.
Ingredience
- 2 kedlubny
- špetka mořské soli (doporučuji tuto)
- koření (podle chuti, doporučená směs: mletý pepř, mletá paprika, česnekové koření)
- 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
Postup
- Kedlubny očistíme a nakrájíme na hranolky.
- Nakrájenou kedlubnu dáme do misky, kde ji posolíme, aby se zbavila vody a necháme ji odpočívat zhruba 20 minut. Tento krok můžete vynechat, ale hranolky budou méně křupavější.
- Vodu po 20 minutách slijeme, kedlubnové hranolky polijeme olivovým olejem, okořeníme podle chuti a rozložíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Kedlubnové hranolky pečeme na 200 stupních zhruba 25 minut dohněda.
- Hranolky podáváme teplé samostatně, s bílým jogurtem, případně s jiným dipem.

Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 20 KCal | |
Sacharidy | 5 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 3 g |