
Růžičkový kapustový salát s ananasem, tuňákem a rukolou
Tento jednoduchý kapustový salát s ananasem, tuňákem a rukolou jistě potěší nejednoho milovníka kapusty. Jen několik minut přípravy a na stole máte chutný, nízkokalorický salát plný bílkovin a vitamínů. Perfektně se hodí na oběd nebo jako lehká večeře. Kombinaci kapusty, tuňáka a ananasu si určitě zamilujete - salát je díky tomu plný zdraví prospěšných látek a zajímavých chutí.
Kapusta pomáhá při problémech s játry, žaludkem a při střevních problémech. Díky vysokému obsahu vlákniny příznivě působí na trávení. Pomáhá také při snižování cholesterolu, posiluje stěny cév a imunitní systém. Je významným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro krvetvorbu a zdravý vývoj plodu. Chrání také před rakovinou prsu a prostaty. Jsou v něm podstatně zastoupeny minerály jako mangan, sodík, draslík, hořčík, měď a železo.
100 g kapusty obsahuje až 308 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu A, 200 % DDD vitamínu C a 1021 % DDD vitamínu K. Vitamíny A a K jsou rozpustné v tucích, proto v receptu doporučuji použít tuňáka v olivovém oleji, ne ve vodě.
Jemně tepelně upravená kapusta vám dokonce dodá o něco více zdraví prospěšných látek než surová. Tak pojďte tento chutný kapustový salát s ananasem, tuňákem a rukolou vyzkoušet také.
Ingredience
- 150 g tuňáka v olivovém oleji (doporučuji tohoto)
- 200 g ananasu (nakrájeného najemno)
- 300 g růžičkové kapusty (nakrájená najemno)
- 100 g rukoly
- šťáva z 1/2 citronu
- 4 PL cottage sýr (volitelné)
Postup
- Na pánev nalijeme 1/2 hrnku vody, přidáme kapustu a na mírné plameni povaříme ve vodě zhruba 3 minuty – aby změkla, ale vitamíny v ní zůstaly.
- Vodu slijeme, necháme v cedníku okapat.
- Nasypeme kapustu do misky, přidáme ostatní suroviny, vše promícháme a podáváme.
Čas přípravy | 10 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 246 KCal | |
Sacharidy | 17 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 26 g | |
Tuky | 7 g |