
Proteinovo-ovesná fitness štola
Výborná a na přípravu nenáročná proteinovo-ovesná fitness štola bez mouky a cukru. Tato bezlepková štola plná proteinu bez přidaného mléka a cukru je u nás častokrát hvězdou slavnostního večera. Její příprava je velmi jednoduchá a chutná výborně. Je nízkokalorická a obsahuje jen málo tuku, což z ní činí perfektní fit zákusek například i na vánoční stůl.
Obsahuje jen ovesnou a kokosovou mouku, což z ní činí vhodný zákusek i pro celiaky. Přidáním proteinového prášku zvýšíte obsah bílkovin ve štole. Použijte však proteinový koncentrát, ne izolát - jinak bude štola sušší. Do těsta můžete přidat jakékoli oblíbené suroviny. Já jsem použila rozinky, sušené meruňky a ořechy, ale výběr je pouze na vaší fantazii a chuti.
Při pečení této zdravé fitness štoly je dobré znát schopnosti pečení vaší trouby. Dobu pečení si přizpůsobte podle vaší trouby a dejte pozor, aby se nepřepekla, jinak bude sušší.
Po dopečení ji můžete posypat kokosovou moukou, ať vypadá jako z katalogu. Pro zdravé a chutné Vánoce! :)
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 3/4 hrnku ovesných vloček (mletých nebo rozmixovaných na mouku) (doporučuji tyto)
- 1/4 hrnku vanilkového proteinového prášku (nejlépe slazeného stévií)* - případně lze nahradit ovesnými vločkami (doporučuji tento)
- 2 PL kokosové mouky (doporučuji tuto)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 vejce
- 2 bílky
- 50 g rozinek
- 40 g sušených meruněk (nakrájených najemno)
- 30 g mandlí/vlašských ořechů (doporučuji tyto)
- 1 ČL skořice
- 1 ČL kardamomu
- 1 PL strouhané pomerančové kůry
- stévie (případně jiné sladidlo podle chuti) - pouze pokud jste nepoužili slazený protein!
Postup
- Všechny ingredience na štolu smícháme dohromady.
- Vznikne lepivé těsto, které propracujeme do tvaru bochníku.
- Přesuneme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme 20-25 minut na 160 °C dozlatova.
- Dobu pečení přizpůsobte podle své trouby.
- Tip: po dopečení lze štolu posypat kokosovou moukou.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 8 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 117 KCal | |
Sacharidy | 13 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 7 g | |
Tuky | 4 g |