ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit kuřecí tikka masala

Fit kuřecí tikka masala

Pojďme opět cestovat jednou nohou do Indie. Fit kuřecí tikka masala je další z mých oblíbených jídel, které překvapí svými netradičními, orientálními chutěmi. V jídle najdete množství exotického koření, které ho fantasticky dochutí. A nebojte se, recept není vůbec náročný na přípravu, i když to tak může na první pohled vypadat. Pojďte se na něj tedy podívat.

Tikka masala je tradiční indické jídlo, které v sobě ukrývá kousky kuřecího masa obalené v krémové, rajčatové omáčce, hýřící všemožným kořením. Nechybí garam masala, kurkuma, čerstvý zázvor, kmín, koriandr ani kardamon. Pokud náhodou tato koření ještě nenašla místo ve vaší kuchyni, běžte to napravit - s jejich pomocí můžete přichystat množství neskutečně chutných jídel. A najdete je snad v každém velkém supermarketu. Kuřecí tikka masala dokonce patří k jedněm z nejoblíbenějších jídel Velké Británie.

Zdravá kuřecí tikka masala je zahuštěná jogurtem, nenajdete v ní tedy zbytečně vysoký obsah tuku z plnotučné smetany, která se v tomto jídle běžně používá (a to v nemalém množství). Nezapomeňte však použít jogurt s 3% obsahem tuku, v tomto případě vám nezhrudkovatí. Tato tikka masala ve fit verzi obsahuje pouze 5 g tuku a až přes 50 g bílkovin na jednu porci!

Musím říci, že toto jídlo chutná nejlépe, když necháte maso marinovat přes noc v lednici. Tehdy se všechny chutě jídla dokonale propojí. Dejte si tedy upomínku do telefonu a druhý den se můžete pustit do přípravy :)

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 1 cibule
  • 450 g sekaných rajčat (mohou být z konzervy)
  • hrst petrželky
  • 300 g bílého jogurtu (3% tuku)
  • 4 ČL čerstvého, nastrouhaného zázvoru
  • 6 stroužků česneku
  • 2 ČL kurkumy
  • 3 ČL koření garam masala
  • 2 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého kmínu
  • špetka kardamomu

Postup

  1. V míse smícháme polovinu dávky jogurtu se všemi kořeními.
  2. Přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, řádně ho smícháme s marinádou a přikryté ho necháme marinovat v lednici (ideálně přes noc).
  3. Druhý den ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
  4. Přidáme sekaná rajčata, rajčatový protlak a směs chvíli mícháme.
  5. Následně přidáme do omáčky marinované maso i s marinádou.
  6. Maso s omáčkou dobře promícháme, přikryjeme a za občasného míchání dusíme po dobu 25 minut.
  7. Potom maso odkryjeme, přidáme k němu prolisované stroužky česneku a odkryté ho vaříme ještě 5-10 minut.
  8. Nakonec maso odstavíme z plotýnky a vmícháme do něj druhou část jogurtu.
  9. Hotové kuřecí tikka masala podáváme spolu s uvařenou rýží (nejlépe druh basmati nebo jasmínová).
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy45 minut
Vydatnost5 porcí
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal320 KCal
Sacharidy12 g
Vláknina2 g
Bílkoviny51 g
Tuky5 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu