
Fit kuřecí tikka masala
Pojďme opět cestovat jednou nohou do Indie. Fit kuřecí tikka masala je další z mých oblíbených jídel, které překvapí svými netradičními, orientálními chutěmi. V jídle najdete množství exotického koření, které ho fantasticky dochutí. A nebojte se, recept není vůbec náročný na přípravu, i když to tak může na první pohled vypadat. Pojďte se na něj tedy podívat.
Tikka masala je tradiční indické jídlo, které v sobě ukrývá kousky kuřecího masa obalené v krémové, rajčatové omáčce, hýřící všemožným kořením. Nechybí garam masala, kurkuma, čerstvý zázvor, kmín, koriandr ani kardamon. Pokud náhodou tato koření ještě nenašla místo ve vaší kuchyni, běžte to napravit - s jejich pomocí můžete přichystat množství neskutečně chutných jídel. A najdete je snad v každém velkém supermarketu. Kuřecí tikka masala dokonce patří k jedněm z nejoblíbenějších jídel Velké Británie.
Zdravá kuřecí tikka masala je zahuštěná jogurtem, nenajdete v ní tedy zbytečně vysoký obsah tuku z plnotučné smetany, která se v tomto jídle běžně používá (a to v nemalém množství). Nezapomeňte však použít jogurt s 3% obsahem tuku, v tomto případě vám nezhrudkovatí. Tato tikka masala ve fit verzi obsahuje pouze 5 g tuku a až přes 50 g bílkovin na jednu porci!
Musím říci, že toto jídlo chutná nejlépe, když necháte maso marinovat přes noc v lednici. Tehdy se všechny chutě jídla dokonale propojí. Dejte si tedy upomínku do telefonu a druhý den se můžete pustit do přípravy :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 1 kg kuřecích prsou
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1 cibule
- 450 g sekaných rajčat (mohou být z konzervy)
- hrst petrželky
- 300 g bílého jogurtu (3% tuku)
- 4 ČL čerstvého, nastrouhaného zázvoru
- 6 stroužků česneku
- 2 ČL kurkumy
- 3 ČL koření garam masala
- 2 ČL mletého koriandru
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého kmínu
- špetka kardamomu
Postup
- V míse smícháme polovinu dávky jogurtu se všemi kořeními.
- Přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, řádně ho smícháme s marinádou a přikryté ho necháme marinovat v lednici (ideálně přes noc).
- Druhý den ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
- Přidáme sekaná rajčata, rajčatový protlak a směs chvíli mícháme.
- Následně přidáme do omáčky marinované maso i s marinádou.
- Maso s omáčkou dobře promícháme, přikryjeme a za občasného míchání dusíme po dobu 25 minut.
- Potom maso odkryjeme, přidáme k němu prolisované stroužky česneku a odkryté ho vaříme ještě 5-10 minut.
- Nakonec maso odstavíme z plotýnky a vmícháme do něj druhou část jogurtu.
- Hotové kuřecí tikka masala podáváme spolu s uvařenou rýží (nejlépe druh basmati nebo jasmínová).
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 5 porcí |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 320 KCal | |
Sacharidy | 12 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 51 g | |
Tuky | 5 g |