ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Čočkové rizoto s cuketou a tuňákem

Čočkové rizoto s cuketou a tuňákem

Vyzkoušejte moje jednoduché čočkové rizoto s cuketou a tuňákem. Recept na čočkové rizoto je docela rychlý, příprava vám zabere jen cca půl hodiny, takže jídlo zvládnete i během uspěchaných dní. Jídlo je poměrně nízkokalorické, bohaté na mikronutrienty a co je nejdůležitější, najdete v něm samé zdraví prospěšné suroviny. Tak vzhůru do přípravy!

Čočka je vděčná luštěnina, která v tomto receptu rozhodně zaboduje. Je bohatá nejen na vlákninu a bílkoviny, ale také obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů. Vím, že receptů z čočky není až tak mnoho, proto s ní ráda experimentuji a zkouším všelijaká nová fit jídla, která budou chutnat i mé rodině. Tuňák je zase skvělým zdrojem bílkovin a omega 3 kyselin. Opravdu je to chutná kombinace surovin, pokud tedy nevíte, co zdravého uvařit z čočky, sáhněte po tomto receptu. Použít můžete hnědou, ale i červenou čočku. Na česneku určitě nešetřete, a pokud chcete, můžete do jídla vmíchat i hrst strouhaného sýra.

Toto jednoduché čočkové rizoto s cuketou a tuňákem je také perfektním jídlem do krabičky. Zabalíte ho jednoduše do práce nebo školy. A nezapomeňte, že 1 hrnek v receptech stále představuje objem 250 ml. Uvedené suroviny vám vyjdou na 4 menší porce.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE v předprodejní ceně).

Ingredience

  • 150 g čočky
  • špetka mletého kmínu a mletého pepře
  • strouhaná mozzarella nebo jiný sýr (volitelné)
  • 1,5 hrnku hnědé rýže
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 větší cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 PL oleje, případně másla (doporučuji tento)
  • 200 g tuňáka (ve vlastní šťávě) (doporučuji tohoto)
  • 1 ČL soli

Postup

  1. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
  2. Přidáme hnědou rýži, párkrát promícháme a zalijeme ji zeleninovým vývarem.
  3. Rýži vaříme zhruba 15 minut doměkka.
  4. V druhém hrnci zalijeme čočku přibližně dvojnásobným objemem vody a uvaříme ji doměkka (okolo 20 minut).
  5. Když je rýže i čočka uvařená, čočku vmícháme do rýže a přidáme i pepř, sůl, prolisované stroužky česneku a nastrouhanou cuketu. Popřípadě můžeme přidat i nastrouhaný sýr.
  6. Rizoto mícháme na slabém plameni ještě přibližně 3 minuty a následně ho můžeme podávat, doplněné o tuňáka zbaveného šťávy.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE v předprodejní ceně).
Koupit knihu
Čas přípravy35 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal342 KCal
Sacharidy45 g
Vláknina8 g
Bílkoviny23 g
Tuky6 g