Čočkové rizoto s cuketou a tuňákem
Vyzkoušejte moje jednoduché čočkové rizoto s cuketou a tuňákem. Recept na čočkové rizoto je docela rychlý, příprava vám zabere jen cca půl hodiny, takže jídlo zvládnete i během uspěchaných dní. Jídlo je poměrně nízkokalorické, bohaté na mikronutrienty a co je nejdůležitější, najdete v něm samé zdraví prospěšné suroviny. Tak vzhůru do přípravy!
Čočka je vděčná luštěnina, která v tomto receptu rozhodně zaboduje. Je bohatá nejen na vlákninu a bílkoviny, ale také obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů. Vím, že receptů z čočky není až tak mnoho, proto s ní ráda experimentuji a zkouším všelijaká nová fit jídla, která budou chutnat i mé rodině. Tuňák je zase skvělým zdrojem bílkovin a omega 3 kyselin. Opravdu je to chutná kombinace surovin, pokud tedy nevíte, co zdravého uvařit z čočky, sáhněte po tomto receptu. Použít můžete hnědou, ale i červenou čočku. Na česneku určitě nešetřete, a pokud chcete, můžete do jídla vmíchat i hrst strouhaného sýra.
Toto jednoduché čočkové rizoto s cuketou a tuňákem je také perfektním jídlem do krabičky. Zabalíte ho jednoduše do práce nebo školy. A nezapomeňte, že 1 hrnek v receptech stále představuje objem 250 ml. Uvedené suroviny vám vyjdou na 4 menší porce.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 150 g čočky (doporučuji tuto)
- špetka mletého kmínu a mletého pepře
- strouhaná mozzarella nebo jiný sýr (volitelné)
- 1,5 hrnku hnědé rýže (doporučuji tuto)
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 větší cuketa
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 PL oleje, případně másla (doporučuji tento)
- 200 g tuňáka (ve vlastní šťávě) (doporučuji tohoto)
- 1 ČL soli (doporučuji tuto)
Postup
- Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
- Přidáme hnědou rýži, párkrát promícháme a zalijeme ji zeleninovým vývarem.
- Rýži vaříme zhruba 15 minut doměkka.
- V druhém hrnci zalijeme čočku přibližně dvojnásobným objemem vody a uvaříme ji doměkka (okolo 20 minut).
- Když je rýže i čočka uvařená, čočku vmícháme do rýže a přidáme i pepř, sůl, prolisované stroužky česneku a nastrouhanou cuketu. Popřípadě můžeme přidat i nastrouhaný sýr.
- Rizoto mícháme na slabém plameni ještě přibližně 3 minuty a následně ho můžeme podávat, doplněné o tuňáka zbaveného šťávy.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 342 KCal | |
Sacharidy | 45 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bílkoviny | 23 g | |
Tuky | 6 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruNízkokalorickéObědy a večeřeBez lepkuBez ořechůTuňákRýžeZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeObědy a večeře s rýžíFitness obědy a večeře s tuňákemZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeNízkotučné cuketové receptyBezlepkové recepty s cuketou bez moukyNízkotučné fit recepty s tuňákemBezlepkové recepty s tuňákemFitness recepty s rýžíBezlepkové fit recepty s rýžíNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!