
Brokolicový koláč s mrkvovou pomazánkou
Tento zdravý brokolicový koláč s mrkvovou pomazánkou si můžete připravit k snídani nebo večeři. Příprava je jednoduchá a rychlá a jistě potěší nejednoho celiaka či alergika, protože koláč je bez vajec a bez lepku (s použitím cizrnové nebo jiné bezlepkové mouky). Brokolice je v této formě velmi chutná a mrkvové pomazánky snad známe všichni. Jsou jemné, šťavnaté a jemně sladké. Tato pomazánka s mrkví, tvarohem a vajíčkem tak dodává celému slanému koláči ještě lepší chuť a navíc i více bílkovin.
Brokolicový koláč si může bez obav dopřát každý příznivec zdravé stravy, sportovec, ale také kdokoli na dietě, protože má příznivé nutriční hodnoty a obsahuje poměrně málo kalorií. Oranžovo-zelená kombinace barev tohoto jídla působí na talíři velmi lákavě a ti z vás, kteří ,,jedí očima,, si fit recept určitě zamilují. Slaný koláč můžete podávat posypaný zelenou cibulkou nebo jinou zeleninou, či dokonce s opečenými semínky tykve a slunečnice.
Tento fit brokolicový koláč se skvěle hodí i jako netradiční pohoštění pro hosty namísto klasických chlebíčků. Připraven jej máte za 30 minut a vše co potřebujete udělat, je suroviny rozmixovat dohromady a upéct. Vyzkoušejte příště takové pohoštění a sledujte překvapené výrazy v obličeji. Zdravé jídlo může vypadat i chutnat dobře - ale to už věřím, díky těmto fit receptům, dobře víte :)
Ingredience
- 200 g brokolice
- 2 vejce
- 3 PL cizrnové mouky (nebo jiné) (doporučuji tuto)
- špetka mořské soli
- špetka sušeného česneku (doporučuji toto)
- na pomazánku:
- 3 mrkve
- 200 g tvarohu
- 2 vejce uvařená natvrdo
- špetka mořské soli (doporučuji tuto)
- špetka kari koření
- jarní cibulka
Postup
- Brokolici s vajíčky rozmixujeme co nejvíce dohladka.
- Do směsi přimícháme mouku, sůl a sušený česnek.
- Těsto nalijeme do pečícím papírem vyložené dortové formy (průměr zhruba 22 cm).
- Koláč pečeme 15 minut na 180 °C dozlatova.
- Mrkev rozmixujeme na jemné kousky.
- Následně k ní přidáme všechny zbylé suroviny určené na pomazánku.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 298 KCal | |
Sacharidy | 15 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 37 g | |
Tuky | 10 g |