
Zdravý jablkový sendvič s arašídovým máslem
Zcela jednoduchý, ale zato lahodný a zdravý dezert, který si můžete vychutnat k snídani nebo zabalit jako snack k svačině. Díky arašídovému máslu uvnitř vás jeden jablečný "sendvič" dobře zasytí a dodá potřebnou energii na ráno.
K tomuto jednoduchému receptu vám dokonce budou stačit pouze 4 ingredience. Jde v podstatě o vrstvené jablečné plátky s ořechovým máslem, skořicí a rozinkami. Tento jablečný sendvič obsahuje zdravé tuky a také nezanedbatelné množství vlákniny. Arašídové máslo můžeme v tomto receptu nahradit i kešu máslem nebo mandlovým máslem (doporučuji tohle) .
A ve spojení se skořicí a hrstí rozinek je tato jablečná dobrota doslova neodolatelná. V jednoduchosti je krása.
Kvalitní arašídové máslo (nejlépe bio, bez přidaného cukru a ztužených tuků s podílem arašídů alespoň 90%) má velmi příznivé účinky na naše zdraví. Je to sice potravina bohatá na (zdravé) tuky, ale je také skvělým zdrojem bílkovin (až 30 g na 100 g!). Arašídové máslo také obsahuje vitamíny E, B1, B3, koenzym Q10, kyselinu listovou, hořčík, draslík, zinek a fosfor. Působí pozitivně na snížení krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocnění a infarktu, a při pravidelném užívání účinně snižuje i riziko vzniku cukrovky.
Ingredience
- 2 PL arašídového nebo mandlového másla (doporučuji tohle)
- rozinky/oříšky (podle chuti) (doporučuji tyto)
- skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- jablko
Postup
- Jablko nakrájíme na plátky a vykrájíme z nich střed.
- Každý jablkový plátek natřeme trochou arašídového másla, posypeme ho nadrobno nasekanými oříšky, případně rozinkami a přikryjeme dalším jablkovým plátkem.
- Na závěr můžeme jablkový sendvič posypat mletou skořicí.

Čas přípravy | 5 minut | |
Vydatnost | 1 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 275 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bílkoviny | 8 g | |
Tuky | 16 g |