
Zdravá květáková pizza
„Poprosím vás jednu hawai a salámovou s chilli papričkami," hlasitě zamlaskáte a tehdy se s hrůzou vzbudíte ze snu. Zdálo se vám, že si objednáváte dvě pořádně velké lepko(a)vé pizzy a rádi byste tento sen zapomněli. Recept na fit květákovou pizzu bez lepku a mléka vám s tím rád pomůže. A můžete jí skutečně sníst hodně, zcela bez výčitek.
Zdravé těsto na pizzu z květáku hravě nahradí obyčejné těsto z mouky. Jídlu ubere množství sacharidů i kalorií a navíc zvýší obsah vlákniny a bílkovin. Pokud máte rádi pizzu, určitě si pochutnáte.
Květák je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a také hodně vlákniny, která podporuje trávení. Považuje se za nejlepší prevenci rakoviny tlustého střeva. Podporuje také funkci kloubů a šlach, zpomaluje vypadávání vlasů, zpevňuje nehty, hojí záněty pokožky, pomáhá regenerovat sliznici střev, stimuluje růst a regeneraci buněk, podněcuje krvetvorbu, zajišťuje optimální zásobování buněk živinami, podporuje imunitní systém, pomáhá předcházet infekcím a navíc i snižuje krevní tlak. Hotový zázrak rostoucí na zahradě.
Zdravá květáková pizza potěší vaše bříško a pokud ji potřete i domácím rajčatovým protlakem a posypete svou oblíbenou oblohou, potěšíte i své chutě. Zdravá, jednoduchá a chutná pizza už není jen nedosažitelným snem.
Pokud vás takové alternativní těsto na pizzu zaujalo, určitě se také podívejte a vyzkoušejte recepty na pizza těsto ze lněných semínek, pizza těsto z cukety a pizza těsto z tuňáka.
Ingredience
- 1 květák, nakrájený na malé růžičky
- 1 vejce
- 50g strouhaného sýru
- ½ ČL mořské soli
- ½ ČL sušeného oregana
- ¼ ČL mletého černého pepře
- obloha (dle preferencí)
Postup
- Květák rozmixujeme v mixéru na malé “rýžové” kousky.
- Rozmixovaný květák dáme na pánev a asi 8 minut ho opékáme do změknutí.
- Když je květák měkký a začíná být dohněda, vložíme ho do utěrky (gázy) a vyždímáme z něj co nejvíce vody. Je důležité, aby byl co nejsušší.
- Když jsme ho pořádně vysušili, dáme ho do misky spolu s ostatními ingrediencemi a pořádně smícháme.
- Těsto následně uložíme na pekáč (vyložený papírem na pečení) do tvaru pizzy.
- Pečeme ho na 220 stupňů cca 15 minut – dozlatova.
- Potom na pizzové těsto pokládáme suroviny podle chuti (rajčatový protlak, šunka, špenát, kukuřice, žampiony...) a dáme péct na dalších 7-10 minut.

Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 171 KCal | |
Sacharidy | 9 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bílkoviny | 15 g | |
Tuky | 7 g |