
Tenké, křehké pečivo z quinoy
Křupavé, tenké pečivo z quinoy, kterým můžete jednoduše nahradit snídaňové pečivo či těsto na pizzu. Navíc je toto pečivo zcela bez lepku a je velmi výživné. S rozpuštěným sýrem a sušenými rajčaty chutná úžasně, ale přidat na něj můžete cokoli - avokádo, šunku, vajíčka, olivy, žampiony nebo svou oblíbenou pomazánku.
Na tomto tenkém pečivu, jehož základ tvoří quinoa, si ráda pochutnávám k snídani či večeři, ale je také vhodné jako pohoštění pro návštěvy. Ocení ho zejména celiaci. Díky quinoi má pečivo příjemně oříškovou chuť a je bohatá nejen na vlákninu, ale i bílkoviny a množství mikronutrientů. Zevně je krásně křupavá a uvnitř vláčná. Recept je navíc jednoduchý a nenáročný na suroviny.
Pokud hledáte rychlý recept na zdravé pečivo bez mouky, které si můžete vychutnat se svou oblíbenou oblohou, určitě doporučuji křehké pečivo z quinoy vyzkoušet. Jsem si jista, že svou chutí a mnoha možnostmi k servírování zařadí mezi vaše oblíbence.
Ingredience
- 130 g suché quinoy (doporučuji tuto)
- 60 ml vody
- 1 PL sušeného česneku
- 1 ČL prášku do pečiva (nebo špetka jedlé sody)
- 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
- 1/2 lžičky mořské soli
Postup
- Quinoy přes noc namočíme do vody, ráno vodu slijeme, propláchneme a rozmixujeme se sušeným česnekem, práškem do pečiva, mořskou soli a přidáme 60 ml vody.
- Těsto by mělo být co nejhladší, spíše řidší.
- Vyložíme plech pečicím papírem, potřeme jej olivovým olejem (jinak by se těsto k papíru lepilo) a nalijeme těsto. Pomocí špachtle zarovnáme na tloušťku cca 3 mm.
- Těsto pečeme 15-18 minut na 225 °C dozlatova.
- Pokud se rozhodneme povrch zapéct sýrem nebo jinou surovinou (např. u těsta na pizzu), těsto po 15 minutách z trouby vyndáme, zvolené ingredience navrstvíme a na 5 minut vložíme plech zpět do trouby.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 278 KCal | |
Sacharidy | 42 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 9 g | |
Tuky | 7 g |