
Super šťavnatá banánovo-tvarohová bábovka bez mouky a tuku
Pokud máte rádi tvaroh, tak vám z této zdravé tvarohové bábovky určitě nebudou stačit jen 2-3 kousky. Je totiž super šťavnatá, chutná, osvěžující, sytá a navíc i zdravá! Vhodná je k snídani, i jako zdravý dezert.
Tato šťavnatá banánovo-tvarohová bábovka je bez mouky, bez přidaného tuku a rafinovaného cukru. Nelekněte se, texturou nepřipomíná tradiční bábovku, ale je chuťově vynikající a myslím si, že je třeba určitě ji zkusit. Pevně věřím, že vám a vašim blízkým bude chutnat, patří totiž mezi nejoblíbenější recepty na mé stránce jak mezi čtenáři, tak i mezi mými blízkými. Zdravá fit bábovka je zcela jednoduchá na přípravu, není třeba ani šlehat vajíčka, hotovou ji tak budete mít raz dva.
Oproti klasické bábovce je bohatší na bílkoviny a zároveň je méně kalorická a je nízkotučná. Já ji sladím medem, ale pro fitness verzi můžete použít i xylitol, případně stévii, čímž snížíte obsah sacharidů v této bábovce na minimum. Do těsta obvykle přidávám vypeckované zavařené višně nebo třešně, které jí dodají dokonalý šmrnc.
U této bábovky bez lepku je velmi důležité, aby po dopečení vychladla ve formě. Nejlépe uděláte, když ji budete péct v silikonové formě, velmi snadno se totiž může připéct k té klasické. Pokud náhodou nemáte bábovkovou formu, můžete těsto dávkovat například do silikonových formiček na muffiny. A nezapomeňte si prohlédnout i krátký videorecept na tuto zdravou fit bábovku, který jsem pro vás natočila.
Ingredience
- 500g tvarohu
- 2 zralé banány
- 5 vajec
- 5 PL medu (doporučuji tento)
- rozinky (podle chuti)
- třešně (podle chuti)
Postup
- Banány spolu s tvarohem rozmačkáme a smícháme dohromady.
- Přidáme vejce, med a ostatní suroviny a pořádně promícháme.
- Když jsou suroviny propojené, těsto nalijeme do silikonové nebo vymaštěné formy na standardně velkou bábovku. Doporučuji použít silikonovou formu, jinak se bábovka může připéct k formě.
- Pečeme zhruba 35-40 minut na 170 stupňů (délku pečení případně upravte podle výkonnosti vaší trouby), dokud bábovka nezačne chytat zlatou barvu.
- Je výborná ihned po upečení, ale ještě šťavnatější je druhý den po odležení v lednici.

Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 12 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 100 KCal | |
Sacharidy | 21 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 8 g | |
Tuky | 2 g |