
Nepečené jablečno-švestkové mini dortíky
Chutné, nepečené jablečno-švestkové mini dortíky se sladkokyselou jogurtovo-limetkovou polevou. Jsou plné vitamínů a vlákniny. Hodí se skvěle na snídani nebo jako zdravý nepečený dezert.
Výborný způsob, jak využít sezónu jablek. Je už dávno známo, že kombinace jablka a mrkve je výborná, ale pokud se k tomu přidá výrazná chuť švestek a celé se to okoření perníkovým kořením, které v mnohých z nás vyvolává pocit Vánoc, vznikne nám úžasný dezert, který s radostí necháte jen tak pomalu rozplynout na jazyku. Přípravu zvládne skutečně každý, potřebujete jen dobrý mixér s ostrými noži ( (doporučuji tento) ) a ledničku - kterou, předpokládám, máte :)
Mně osobně tyto ovocné mini dortíky nejvíce chutnají v kombinaci se sladkokyselou polevou z řeckého jogurtu, medu a limetkové šťávy. Můžete však zvolit polevu jakou jen chcete, případně je podávat samostatně. Dezert je navíc nízkokalorický a bohatý na vlákninu, které máme v našich jídelníčcích podstatně méně než kdysi. Tyto dortíky jsou skvělým snackem i do práce či do školy, kdy vám chybí energie a potřebujete doplnit vitamíny, minerály a také vlákninu.
Ingredience
- 2 jablka
- 150 g sušených švestek
- 3 mrkve
- 1 PL perníkového koření
- ořechy (volitelné) (doporučuji tyto)
- na polevu:
- 100 g řeckého jogurtu
- 1 PL limetkové šťávy
- 1 PL medu (doporučuji tento)
Postup
- Mrkve a jablka nastrouháme a zbavíme je šťávy.
- Rozmixujeme sušené švestky se dvěma lžícemi nastrouhaných jablek na hladkou lepivou hmotu.
- Švestkovou hmotu přimícháme k nastrouhané mrkvi a jablkům, přidáme perníkové koření a případně i najemno nakrájené ořechy.
- Vzniklé těsto navrstvíme do čtyř formiček nebo menších misek a dáme ztuhnout do lednice alespoň na 8 hodin.
- Před servírováním v misce smícháme řecký jogurt, limetkovou šťávu a med.
- Dortíky z formičky vyklopíme a polijeme polevou.
Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 4 kusy |
Nutriční hodnoty/ 1 kus | ||
KCal | 177 KCal | |
Sacharidy | 38 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 4 g | |
Tuky | 1 g |