ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Jablečno-ovesný koláč bez mouky

Jablečno-ovesný koláč bez mouky

Chutný jablečno-ovesný koláč z ovesných vloček a kokosové mouky s jemným skořicovým nádechem, vhodný jako zdravý dezert či sytá sladká snídaně. Koláč je bez přidané mouky, lepku a tuku.

Existuje množství receptů na zdravé jablečné koláče a každý je svým způsobem unikátní. Tento recept potěší všechny příznivce zdravého životního stylu. Koláč je bohatý na nutrienty a zároveň i dobře zasytí. Najdete v něm množství vlákniny, ale také bílkovin. Namísto oleje v receptu použijeme řecký jogurt, který ho zjemní a je zároveň bohatý na bílkoviny.

Jablečno-ovesný koláč bez mouky je díky kokosové mouce a vločkám krásně šťavnatý a vláčný. Koláček je slazený medem a na chuti mu přidávají i kousky šťavnatých rozinek ukryté v každém soustu. Pokud rozinky rádi nemáte, můžete je samozřejmě vynechat, případně vyměnit za sušené brusinky.

Pochutnejte si na tomto zdravém jablečném koláči, v jablečné sezóně vám tento recept jistě přijde vhod. Nejraději ho podávám spolu s pekanovými ořechy a šálkem dobré kávy, mňam.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Ingredience

  • 250g ovesných vloček (doporučuji tyto)
  • 80g kokosové mouky
  • 50g sušených rozinek
  • 400ml vařící vody
  • 400g jablek
  • 150g řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • 5-6 PL medu
  • 40g pekanových ořechů
  • 1 kypřící prášek
  • mletá skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
  • špetka soli

Postup

  1. Bílky v misce spolu se špetkou soli vyšleháme do pěny a potom do nich opatrně přimícháme med se žloutky.
  2. V druhé misce ovesné vločky smíchané s kokosovou moukou zalijeme vařící vodou, přidáme jogurt a pořádně zamícháme.
  3. Do hmoty následně přimícháme rozinky, kypřící prášek a na závěr i vajíčkovou hmotu.
  4. Těsto pořádně promícháme a nalijeme do velké, papírem na pečení vyložené dortové formy.
  5. Jablka nakrájíme na kostky, posypeme skořicí a pokládáme na připravené těsto.
  6. Rukou je jemně zatlačíme.
  7. Koláč pečeme zhruba 35 minut na 175 stupňů, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude suchá.
  8. Před podáváním necháme koláč vychladnout, posypeme ho pekanovými ořechy a můžeme ho též polít medem.
Kniha Fit recepty 1
Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl - obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy45 minut
Vydatnost8 krajíců
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc
KCal316 KCal
Sacharidy42 g
Vláknina9 g
Bílkoviny10 g
Tuky9 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu