Zdravá pohanka se špenátem, houbami, sýrem a tuňákem
Řeknu vám, pohanka se špenátem, houbami, sýrem a tuňákem je jedna úžasná kombinace! A to nejen po chuťové, ale i nutriční stránce. Chcete-li svému tělu dopřát množství bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny, ale zároveň i potěšit své chuťové pohárky, pojďte si pochutnat na tomto jednoduchém jídle s pohankou. Chutných receptů s pohankou není nikdy dost, proto vám doporučuji si tento recept určitě uložit nebo rovnou i připravit :)
Jídlo obsahuje celé spektrum vitamínů a minerálů. Nejprve jsem vám je zde chtěla všechny vypsat, ale při pohledu na jejich množství to shrnu stručně - jedna porce obsahuje mezi 40-120 % DDD těch nejdůležitějších mikronutrientů. Vděčíme tomu zejména díky špenátu, tuňáku i pohance. Jídlo je zároveň bez lepku, bez vajec i bez ořechů - čili vhodné i pro různé alergiky. Pokud náhodou právě pohanku doma nemáte, použít můžete i kuskus či bulgur. A pokud jste takovým fanouškem sušených rajčat jako já, do tohoto zdravého receptu s pohankou si je můžete přimíchat také, obohatí jej tak o ještě širší spektrum chutí.
Zdravá pohanka se špenátem, houbami, sýrem a tuňákem je ideální jako fit oběd či večeře. Jídlo je dost syté a já věřím, že si jeho chuť budete chtít zapamatovat tak dlouho, že vás po něm ani nepřepadne chuť na sladké.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 200 g čerstvé mozzarelly (light)
- 200 g tuňáka ve vlastní šťávě (doporučuji tohoto)
- sůl, pepř, česnekové koření (dle chuti)
- 100 g suché pohanky (doporučuji tuto)
- 1 cibule
- 500 g žampionů (nebo jiných hub)
- 4 hrsti čerstvého špenátu
- 1 ČL olivového oleje (doporučuji tento)
- sušená rajčata (volitelné)
Postup
- Pohanku opláchneme a zalijeme ji v hrnci 1,5násobným objemem vařící vody. Necháme ji přejít varem a 3 minuty vaříme.
- Následně ji odstavíme z tepla a pod pokličkou necháme změknout po dobu 30-35 minut.
- V hluboké pánvi (doporučuji tuto) na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli.
- Potom přidáme očištěné a nakrájené houby a opečeme je doměkka (okolo 5 minut).
- Potom k nim přidáme uvařenou pohanku, umytý špenát, pepř, sůl a chvíli promícháme.
- Jakmile se všechny suroviny dobře propojí, přidáme na kousky nakrájenou mozzarellu a necháme ji rozehřát. Potom pánev odstavíme z tepla.
- Hotové jídlo podáváme ještě teplé, posypané tuňákem zbaveným šťávy.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 580 KCal | |
Sacharidy | 47 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bílkoviny | 55 g | |
Tuky | 14 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinSalátyBez vajecOběd a večeře bez moukyBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiRecepty na dietní salátySaláty s tuňákemDietní recepty s tuňákem na hubnutíFitness recepty s tuňákemFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!