ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Zapekaná plněná špagetová tykev

Zapekaná plněná špagetová tykev

Výborné, zdravé jídlo, které zasytí a dodá tělu množství vitamínů, bez zbytečně vysokého obsahu sacharidů. Plněná zapékaná špagetová dýně je skvělou volbou pro výživný a nízkotučný oběd plný bílkovin.

Špagetová dýně obsahuje vysoké množství betakarotenu (který se v těle mění na vitamín A) - v jedné dýni najdete až 450 % doporučené denní dávky! Jedna dýně vám také dodá 50 % DDD vitamínu C a obsahuje i znatelné množství vitamínů B, luteinu, draslíku, manganu, železa, vápníku, fosforu, zinku a omega 3 a 6 mastných kyselin. Pokud vám její jemně dýňová chuť nepřekáží, může být tato dýně skvělou, nutričně bohatou náhradou za špagety. Po dopečení se totiž dá její vnitřek jednoduše vidličkou vydlabat "na špagety".

V tomto receptu na zapékanou dýni jsem použila dvě různá náplně. Můžete si tedy vybrat, která vám chuťově více vyhovuje nebo si vytvořte vlastní náplň podle preferencí. Skvěle se také hodí mleté ​​maso, houby, sušená rajčata nebo jakákoli zelenina. I v tomto receptu můžete použít fantazii či vaše osobní preference.

Pokud máte rádi dýni, tak tento fit recept musíte vyzkoušet a věřím, že ho nebudete dělat naposledy :)

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 1 špagetová tykev
  • Šunková náplň:
  • 100 g kvalitní šunky (pokrájené najemno)
  • 2 PL nízkotučné zakysané smetany (nebo ricotty)
  • 40 g strouhaného sýra
  • čerstvá bazalka nebo oregano
  • sušený česnek
  • Tuňáková náplň:
  • 75 g tuňáka ve vlastní šťávě (zbaveného šťávy) (doporučuji tohoto)
  • 40 g strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 1 PL rajčatového protlaku (nebo kečupu bez cukru)
  • 1/4 cibule
  • čerstvá bazalka nebo oregano
  • sušený česnek
  • špetka mořské soli
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Podélně tykev překrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka.
  2. Do zapékací mísy nebo hlubšího pekáče nalijeme zhruba 2 cm vody, položíme do ní obě poloviny tykve dužinou dolů a zakryjeme alobalem.
  3. Pečeme 45 minut na 205 °C.
  4. Tykev vyndáme, otočíme a pomocí vidličky vnitřek vyškrabeme „na špagety“, které smícháme s náplněmi.
  5. Jednotlivé náplně připravíme smícháním všech uvedených surovin .
  6. Naplněné tykve nyní zapečeme odkryté dalších 10-15 minut.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy75 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal380 KCal
Sacharidy41 g
Vláknina10 g
Bílkoviny34 g
Tuky7 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu