
Zapečená plněná cuketa na mexický způsob
Jedno z nejjednodušších jídel s cuketou, které ráda připravuji je zapečená plněná cuketa. Přichystat se dá na mnoho různých způsobů, ale doporučuji vyzkoušet i tuto verzi na mexický způsob. Zapékaná cuketa na mexický způsob je zdravá rychlovka bez masa, kterou můžete servírovat k obědu nebo večeři a cítit se po ní zdravě a fit.
Tato zapékaná plněná cuketa je navíc poměrně dietní jídlo s nízkým obsahem tuku a na druhé straně obsahuje podstatné množství vlákniny a bílkovin.
Těm, kteří milují pálivá jídla, doporučuji přidat více chilli koření či omáčky (např. Sriracha), případně přidat i nasekané feferonky. Recept můžete obměnit i tak, že do mexické směsi přimícháte uvařené mleté hovězí maso, a tak připravíte ještě výživnější a sytější verzi zapékané cukety. Tuto masitou verzi doporučuji podávat spíše k obědu. Bezmasá varianta se však hodí ideálně na večeři. Nezatíží totiž žaludek a budete se cítit opravdu dobře. Namísto bulguru můžete v receptu využít i quinou či kuskus.
Vyzkoušejte tyto plněné zapékané cukety bez masa s mexickou náplní. Přeji vám dobrou chuť :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 2 větší cukety
- 200 g uvařených fazolí
- 100 g kukuřice
- 300 g loupaných, nasekaných rajčat (mohou být z konzervy)
- 1 ČL soli
- špetka chilli koření nebo trochu omáčky
- špetka mletého pepře
- 80 g strouhané mozzarelly
- 60 g bulguru (nebo quinoy) (doporučuji tento)
- 2 stroužky česneku
Postup
- Bulgur nebo quinou uvaříme podle návodu na balení.
- Cukety překrojíme podélně na polovinu a pomocí lžíce z nich vydlabeme vnitřek, který můžeme buď zahodit nebo zužitkovat v jiném receptu.
- V míse smícháme oloupaná a nasekaná rajčata s kukuřicí, uvařené fazole, koření, sůl a prolisované stroužky česneku.
- Nakonec přidáme i uvařený bulgur a směs dobře promícháme.
- Náplň nadávkujeme do připravených cuketových lodiček a na závěr je posypeme strouhaným sýrem.
- Plněné cukety pečeme 20-25 minut při 200 stupních.
Čas přípravy | 45 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 419 KCal | |
Sacharidy | 50 g | |
Vláknina | 17 g | |
Bílkoviny | 26 g | |
Tuky | 8 g |