ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Vegetariánské maki sushi se zeleninou

Vegetariánské maki sushi se zeleninou

Chutné sushi jako z restaurace si můžete s lehkostí připravit i doma. Pojďte vyzkoušet tento recept na domácí vegetariánské maki sushi se zeleninou a pochutnejte si na něm s celou rodinkou.

Přípravu byste měli zvládnout do 35 minut.

Vegetariánské sushi nabízí nesčetné možnosti pro úpravu - použít můžete téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte v oblibě. Já nejraději používám mrkev, avokádo, okurku a v tomto případě jsem do sushi přidala i kousky brokolice. S touto kombinací nic nezkazíte a jistě si i pochutnáte.

Na sushi jsem použila rýži SOS Classic, která se podle níže sepsaného postupu vydařila na jedničku. Pojďte vyzkoušet toto chutné domácí sushi i vy.

Online kurz fit akademie

Ingredience

  • 5 plátků mořských řas
  • 250 g rýže SOS Classic (doporučuji tuto)
  • 330 ml vody
  • na zálivku:
  • 2 PL rýžového octa
  • 3/4 ČL soli
  • 1 PL třtinového cukru (nebo xylitolu)
  • na náplň:
  • 1 velká mrkev (očištěná a nakrájená na plátky)
  • 100 g brokolice (omytá a nasekaná nadrobno)
  • 1 avokádo (rozmačkané nebo nakrájené na pásky)
  • 1/2 salátové okurky (umyté a nakrájené na plátky)
  • k servírování:
  • sójová omáčka
  • marinovaný zázvor
  • wasabi pasta
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Rýži nejprve zbavíme nadbytečného škrobu. Pořádně ji promyjeme pod tekoucí vodou v sítu, dokud přes ni nebude protékat čirá voda.
  2. Následně rýži scedíme a v hrnci ji zalijeme 330 ml studené vody. Necháme ji přejít varem na silnějším plameni, a poté ji vaříme pod pokličkou na mírném plameni po dobu 10 minut.
  3. Potom ji ještě necháme odstát pod pokličkou po dobu 10 minut. Výsledná rýže by měla být lesklá, lepkavá, avšak zrnka by se měla stále od sebe oddělovat.
  4. V misce si zatím smícháme ocet na sushi spolu se solí a cukrem.
  5. Uvařenou rýži přemístíme do misky (aby rychleji vychladla) a následně ji rozmícháme s připravenou zálivkou. Rýži necháme chvíli vychladnout.
  6. Připravíme si všechny suroviny na sushi, abychom je měli po ruce. Na rolovací podložku položíme mořskou řasu lesklou stranou dolů.
  7. Vychlazenou rýži navrstvíme na mořskou řasu, přičemž necháme trochu volného místa z vrchní strany řasy. Rýži rukama narovno zahladíme.
  8. Přibližně do středu, příčně přes roli, rozložíme plátky a kousky zeleniny.
  9. Ruce si navlhčíme a roli přehneme od sebe do poloviny, abychom překryli celou náplň. Navlhčenýma rukama roli jemně zatlačíme, aby se vnitřek propojil a následně roli zcela srolujeme a opět dobře zatlačíme (do tvaru válečku).
  10. Roličku nakonec nakrájíme ostrým a navlhčeným nožem. Doporučuji ho otřít do kuchyňské utěrky a navlhčit vodou před každým řezem.
  11. Proces zopakujeme i se zbývajícími 4 mořskými řasami.
  12. Sushi podáváme se sójovou omáčkou, wasabi pastou a marinovaným zázvorem.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy35 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty /
KCal337 KCal
Sacharidy53 g
Vláknina6 g
Bílkoviny7 g
Tuky7 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu