Vegetariánské maki sushi se zeleninou
Chutné sushi jako z restaurace si můžete s lehkostí připravit i doma. Pojďte vyzkoušet tento recept na domácí vegetariánské maki sushi se zeleninou a pochutnejte si na něm s celou rodinkou.
Přípravu byste měli zvládnout do 35 minut.
Vegetariánské sushi nabízí nesčetné možnosti pro úpravu - použít můžete téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte v oblibě. Já nejraději používám mrkev, avokádo, okurku a v tomto případě jsem do sushi přidala i kousky brokolice. S touto kombinací nic nezkazíte a jistě si i pochutnáte.
Na sushi jsem použila rýži SOS Classic, která se podle níže sepsaného postupu vydařila na jedničku. Pojďte vyzkoušet toto chutné domácí sushi i vy.
Ingredience
- 5 plátků mořských řas
- 250 g rýže SOS Classic (doporučuji tuto)
- 330 ml vody
- na zálivku:
- 2 PL rýžového octa
- 3/4 ČL soli
- 1 PL třtinového cukru (nebo xylitolu)
- na náplň:
- 1 velká mrkev (očištěná a nakrájená na plátky)
- 100 g brokolice (omytá a nasekaná nadrobno)
- 1 avokádo (rozmačkané nebo nakrájené na pásky)
- 1/2 salátové okurky (umyté a nakrájené na plátky)
- k servírování:
- sójová omáčka
- marinovaný zázvor
- wasabi pasta
Postup
- Rýži nejprve zbavíme nadbytečného škrobu. Pořádně ji promyjeme pod tekoucí vodou v sítu, dokud přes ni nebude protékat čirá voda.
- Následně rýži scedíme a v hrnci ji zalijeme 330 ml studené vody. Necháme ji přejít varem na silnějším plameni, a poté ji vaříme pod pokličkou na mírném plameni po dobu 10 minut.
- Potom ji ještě necháme odstát pod pokličkou po dobu 10 minut. Výsledná rýže by měla být lesklá, lepkavá, avšak zrnka by se měla stále od sebe oddělovat.
- V misce si zatím smícháme ocet na sushi spolu se solí a cukrem.
- Uvařenou rýži přemístíme do misky (aby rychleji vychladla) a následně ji rozmícháme s připravenou zálivkou. Rýži necháme chvíli vychladnout.
- Připravíme si všechny suroviny na sushi, abychom je měli po ruce. Na rolovací podložku položíme mořskou řasu lesklou stranou dolů.
- Vychlazenou rýži navrstvíme na mořskou řasu, přičemž necháme trochu volného místa z vrchní strany řasy. Rýži rukama narovno zahladíme.
- Přibližně do středu, příčně přes roli, rozložíme plátky a kousky zeleniny.
- Ruce si navlhčíme a roli přehneme od sebe do poloviny, abychom překryli celou náplň. Navlhčenýma rukama roli jemně zatlačíme, aby se vnitřek propojil a následně roli zcela srolujeme a opět dobře zatlačíme (do tvaru válečku).
- Roličku nakonec nakrájíme ostrým a navlhčeným nožem. Doporučuji ho otřít do kuchyňské utěrky a navlhčit vodou před každým řezem.
- Proces zopakujeme i se zbývajícími 4 mořskými řasami.
- Sushi podáváme se sójovou omáčkou, wasabi pastou a marinovaným zázvorem.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 337 KCal | |
Sacharidy | 53 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 7 g | |
Tuky | 7 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéBez laktózyBez vajecAvokádoOběd a večeře bez moukyVeganské obědy a večeřeBezvaječné recepty na oběd a večeřiSnack bez lepkuDietní recepty s avokádemVegan recepty s avokádemDietní recepty s rýží na hubnutíZdravé veganské zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!