
Veganský kokosový koláč s malinovým želé
Pokud hledáte zdravý, fantastický a ještě k tomu veganský dezert plný mikronutrientů, zdravých tuků a komplexních sacharidů, mám tu pro vás inspiraci na tento kokosový koláč s malinovým želé. Kokosová chuť je doplněná chutí a vůní citronu, který zvýrazní exotický zážitek. To vše spojuje lahodné těsto z ovesných vloček a mandlí, spolu se svěžím malinovým želé odshora. Dokonalé propojení chutí, které si zamilujete.
Tento jednoduchý veganský kokosový koláč máte hotový za pár minut. Můžete jej připravit také bez lepku - použitím bezlepkové ovesné mouky. Osladit lze buď javorovým sirupem, nebo jej nahraďte medem (pokud nepotřebujete veganskou verzi), či melasou nebo datlovým sirupem. Pro verzi bez cukru můžete použít například FlavDrops - vanilkové či kokosové (doporučuji tyto) . K přípravě potřebujete jen několik surovin a můžete si dopřát tento skvělý zákusek ke kávě, nebo si jej naservírujte jako výživný snídaňový koláč.
Velikost plechu můžete zvolit různou od 15 x 15 cm po 20 x 20 cm, podle toho, jak silné těsto chcete mít. Můžete zvolit i obdélníkovou či kulatou formu v podobné velikosti. Já jsem použila 17 x 17 cm, ale pokud máte mnohem větší formy, můžete také zdvojnásobit dávku – určitě toho nebudete litovat.
Vychutnejte si tento jednoduchý kokosový koláč s malinovým želé a napište mi, jak vám chutnal :)
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 80 g ovesné mouky (doporučuji tuto)
- 55 g mandlové mouky (doporučuji tuto)
- špetka soli
- 2 PL rozehřátého kokosového oleje (doporučuji tento)
- 2 PL javorového sirupu (doporučuji tento)
- Na náplň:
- 1 plechovka plnotučného kokosového mléka (doporučuji tohle)
- 3 PL javorového sirupu (doporučuji tento)
- 2 ČL agarového prášku
- 1 ČL citronové kůry
- 2 PL citronové šťávy
- Na želé:
- 180 g mražených malin
- 2 PL vody
- 1 ČL agarového prášku
- 1 PL javorového sirupu (doporučuji tento)
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a plech (17 x 17 cm) vyložíme pečicím papírem.
- V misce smícháme dohromady ovesnou mouku, mandlovou mouku a sůl.
- Přidáme rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup. Mícháme, dokud se nevytvoří tuhé těsto.
- Vzniklé těsto vtlačíme rovnoměrně na spodek formy.
- Pečeme asi 15 minut dozlatova. Těsto následně necháme vychladnout.
- V hrnci na středním ohni připravíme nádivku.
- Smícháme kokosové mléko, javorový sirup, citronovou kůru, agar a přivedeme k varu. Občas promícháme.
- Necháme vařit 1 – 2 minuty, poté odstavíme z plotýnky a přidáme citronovou šťávu.
- Nádivku nalijeme na povrch upečeného těsta. Koláč necháme chvíli vychladnout a dáme ho do mrazáku.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujeme dohladka maliny a vodu.
- Malinovou směs dáme do hrnce a vaříme na mírném plameni.
- Přidáme agar a sladidlo. Když začne směs vřít, odstavíme ji z plotýnky.
- Formu vyjmeme z mrazáku a opatrně na ni nalijeme malinové želé.
- Před podáváním koláč necháme ztuhnout v lednici nejméně 3 hodiny.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 12 krajíců |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 180 KCal | |
Sacharidy | 16 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 12 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VeganskéSvačinaKokosSnídaně bez laktózyVeganské snídaněSnídaně bez vajecDezerty bez mlékaDezerty s kokosemVegan snackOvesné recepty bez laktózy
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!