
Jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami
Co dobrého si připravit během sezóny švestek? Například tento zdravý jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami, po kterém se budete olizovat až za ušima. Nákyp z jáhel je jednoduchý na přípravu a je skvělým zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů a také vlákniny a minerálů. Naservírujte si ho například i jako oběd nasladko.
Jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami je perfektní jako oběd, večeře, ale zcela jistě potěší i jako dezert či snídaně, například během víkendu. Skořice, kůra z citronu a vanilkový extrakt dodávají tomuto nákypu z jáhel neodolatelnou vůni a chuť. Slazený je medem, ale pokud chcete ušetřit na kaloriích a cukrech, použít můžete například i stevii či xylitol. A pokud chcete, můžete do tvarohové náplně vmíchat i špetku kardamomu.
V tomto jáhlovém nákypu můžete místo švestek klidně použít i jiné sezónní ovoce. Jáhly jsou bez lepku, a proto si mohou tento nákyp z jáhel s chutí dopřát i celiaci. Jáhly jsem uvařila ve vodě, ale pokud chcete, aby byl jáhlový nákyp ještě krémovější, můžete jej uvařit v mléce - klasickém či rostlinném. Uvedené suroviny vám vyjdou na 4 velké a syté porce.
Jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami je kombinace, kterou si rozhodně připravím brzy znovu! Doufám, že ji vyzkoušíte i vy :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 300 g jáhel (doporučuji tohle)
- 2 PL medu
- 1/2 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- na náplň:
- 400 g švestek
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 2 PL medu (doporučuji tento)
- kůra z 1 citronu
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- loupané mandle na drobenku (volitelné)
Postup
- Jáhly pořádně propláchneme pod tekoucí vodou.
- Následně je v hrnci zalijeme dvojnásobným objemem vody a uvaříme doměkka.
- Uvařené jáhly smícháme s 2 lžícemi medu a skořicí.
- Tvaroh rozmícháme spolu s 2 lžícemi medu, s vanilkovým extraktem a kůrou z citronu.
- Na dno zapékací mísy (s rozměry kolem 25x25 cm) navrstvíme polovinu jáhel.
- Jáhly pokryjeme tvarohovou náplní a poté na ni klademe švestky.
- Na vrch nákypu navrstvíme zbytek uvařených jáhel a nákyp opatrně uhladíme.
- Jáhlový nákyp můžeme posypat plátky mandlí a pečeme jej 35-40 minut při 180 stupních.
- Po dopečení jej před krájením necháme vychladnout alespoň 15 minut.
Čas přípravy | 60 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 458 KCal | |
Sacharidy | 78 g | |
Vláknina | 8 g | |
Bílkoviny | 22 g | |
Tuky | 4 g |