ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami

Jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami

Co dobrého si připravit během sezóny švestek? Například tento zdravý jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami, po kterém se budete olizovat až za ušima. Nákyp z jáhel je jednoduchý na přípravu a je skvělým zdrojem bílkovin, komplexních sacharidů a také vlákniny a minerálů. Naservírujte si ho například i jako oběd nasladko.

Jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami je perfektní jako oběd, večeře, ale zcela jistě potěší i jako dezert či snídaně, například během víkendu. Skořice, kůra z citronu a vanilkový extrakt dodávají tomuto nákypu z jáhel neodolatelnou vůni a chuť. Slazený je medem, ale pokud chcete ušetřit na kaloriích a cukrech, použít můžete například i stevii či xylitol. A pokud chcete, můžete do tvarohové náplně vmíchat i špetku kardamomu.

V tomto jáhlovém nákypu můžete místo švestek klidně použít i jiné sezónní ovoce. Jáhly jsou bez lepku, a proto si mohou tento nákyp z jáhel s chutí dopřát i celiaci. Jáhly jsem uvařila ve vodě, ale pokud chcete, aby byl jáhlový nákyp ještě krémovější, můžete jej uvařit v mléce - klasickém či rostlinném. Uvedené suroviny vám vyjdou na 4 velké a syté porce.

Jáhlový nákyp s tvarohem a švestkami je kombinace, kterou si rozhodně připravím brzy znovu! Doufám, že ji vyzkoušíte i vy :)

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

Postup

  1. Jáhly pořádně propláchneme pod tekoucí vodou.
  2. Následně je v hrnci zalijeme dvojnásobným objemem vody a uvaříme doměkka.
  3. Uvařené jáhly smícháme s 2 lžícemi medu a skořicí.
  4. Tvaroh rozmícháme spolu s 2 lžícemi medu, s vanilkovým extraktem a kůrou z citronu.
  5. Na dno zapékací mísy (s rozměry kolem 25x25 cm) navrstvíme polovinu jáhel.
  6. Jáhly pokryjeme tvarohovou náplní a poté na ni klademe švestky.
  7. Na vrch nákypu navrstvíme zbytek uvařených jáhel a nákyp opatrně uhladíme.
  8. Jáhlový nákyp můžeme posypat plátky mandlí a pečeme jej 35-40 minut při 180 stupních.
  9. Po dopečení jej před krájením necháme vychladnout alespoň 15 minut.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy60 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal458 KCal
Sacharidy78 g
Vláknina8 g
Bílkoviny22 g
Tuky4 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu