
Bramborovo sýrový koláč s kuřecím masem a špenátem
Chutný bramborovo sýrový koláč s kuřecím masem a špenátem bez mouky, vhodný na oběd či večeři. Je výborný jak za tepla, tak i po ztuhnutí v lednici. Vyzkoušejte tento nízkotučný, bezlepkový slaný koláč, který výborně zasytí a potěší chuťové buňky každého člena domácnosti.
Tento fit bramborovo sýrový koláč připomíná francouzské brambory - brambory nakrájené na kolečka tvořící základ tohoto koláče pokryté sýrovo-masovou nádivkou. Chuť špenátu, řeckého jogurtu a ricotty spolu dokonale ladí a celá nádivka se vám bude rozplývat na jazyku. O to více potěší kousky kuřecího masa, které spolu s pečenými bramborami vytvářejí hodnotný a sytý oběd. Jídlo má zároveň málo tuku a hodně bílkovin, můžete si tak dopřát porci bez obav i k večeři.
Tento bramborový koláč mi nejvíce chutná samostatně, ale můžete jej podávat i s čerstvou zeleninou či salátem. U nás doma chutnal každému, kdo jej ochutnal a věřím, že si užije chvilku slávy i ve vaší domácnosti. Vypadá úžasně, voní neodolatelně, je zdravý a chutná božsky! A přitom jsou to vlastně jen brambory, maso, špenát a jogurt. I v tomto případě se tedy opět přesvědčíme, že i všední ingredience dokáží vytvořit nevšední jídlo.
Ingredience
- 2 velké brambory
- 400 g kuřecích prsou
- 300 g řeckého jogurtu
- 200 g ricotty
- 200 g čerstvého špenátu
- 2 vejce
- 30 g sušených rajčat
- 1 ČL mořské soli (doporučuji tuto)
- 1 ČL sušeného česneku
- špetka mletého pepře
- špetka sušené bazalky
Postup
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Poklademe je na dno a po stranách dortové, případně jiné formy (průměr zhruba 25 cm).
- Špenát v hluboké pánvi s trochou vody podusíme, dokud se neodpaří většina vody.
- V misce rozmícháme ricottu s řeckým jogurtem, vajíčky, podušeným špenátem, solí, pepřem a sušenými rajčaty.
- Přidáme omytá a najemno nakrájená kuřecí prsa, vše promícháme a vzniklou směs vylijeme na bramborový základ.
- Koláč pečeme 45-55 minut na 180 °C, jakmile se povrch koláče zbarví dozlatava a je pěkně propečený.
Čas přípravy | 65 minut | |
Vydatnost | 8 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 210 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 23 g | |
Tuky | 4 g |