ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Bezlepkový cibulový koláč

Bezlepkový cibulový koláč

Dopředu vás upozorňuji, že tento bezlepkový cibulový koláč budete chtít sníst celý najednou a nikomu ho neukázat. Jeho chuť je opravdu neodolatelná - samozřejmě pouze tehdy, pokud máte rádi cibuli :)

Tento fit slaný koláč drží pohromadě díky vajíčkům, sýru a kokosové mouce, která mu poskytne množství vlákniny, bez zbytečného lepku. Pokud však nemáte po ruce kokosovou mouku, můžete ji v tomto receptu nahradit libovolnou jinou moukou. Kurkuma zase přidá tomuto koláči na zajímavé chuti a barvě.

Cibulový koláč je zdravý a zároveň nízkosacharidový, potěší však i jeho vysoký obsah bílkovin. Kromě pozitivních nutričních vlastností se samozřejmě může pyšnit také svou delikátní chutí, která dostane nejednoho jedlíka. Vhodný je jako sytá a zdravá snídaně namísto klasických míchaných vajec, ale je také jako stvořená k večeři. Podávat jej můžete ale i jako přílohu k masitým jídlům. Koláč je jednoduchý a rychlý na přípravu, díky čemuž ho zvládne upéct opravdu kdokoli. Na zpestření chutí si do těsta můžete přidat také sušená rajčata či pažitku.

Už 1 kousek koláče obsahuje: 14 % DDD vápníku 9 % DDD vitamínů A, D, B12

Připravte sobě a své rodince tento zdravý cibulový koláč bez lepku a uvidíte, že zmizí rychlostí blesku.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 2 větší cibule
  • 6 vajec
  • 120 g bílého jogurtu
  • 1/4 hrnku kokosové mouky (případně jiné) (doporučuji tuto)
  • 1/2 hrnku strouhané mozzarelly
  • 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 1 ČL mořské soli
  • pepř (dle chuti)
  • špetka kurkumy

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme ji na kokosovém oleji dozlatova.
  2. V misce smícháme rozšlehané vejce s jogurtem, dochutíme mořskou solí a pepřem.
  3. Přidáme cibuli, strouhaný sýr a kokosovou (případně jinou) mouku a těsto zamícháme.
  4. Takhle připravené těsto na cibulový koláč nalijeme do máslem vymazané silikonové formy (můžeme použít i dortovou s průměrem 20-25 cm).
  5. Koláč pečeme 40-45 minut na 180 °C dozlatova.
  6. Před vyklopením z formy necháme koláč alespoň 8-10 minut vychladnout.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy60 minut
Vydatnost6 krajíců
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc
KCal162 KCal
Sacharidy6 g
Vláknina4 g
Bílkoviny12 g
Tuky8 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu