
Zdravé mrkvové muffiny ze špaldové mouky
Slibuji, že tyto zdravé mrkvové muffiny ze špaldové mouky si zamilujete po prvním ochutnání. Jsou lahodně měkké, vláčné a také jednoduché na přípravu! Najdete v nich pouze zdravé suroviny a k tomu kopec vlákniny.
Špaldové muffiny jsou bez vajec a také bez laktózy - přijdou na chuť i těm, kteří mají alergii na tyto potraviny. A pokud jste náhodou alergičtí na ořechy, klidně je můžete v receptu vynechat. Do těsta jsem namísto většiny oleje přidala jablečné pyré, které zastupuje jeho roli, akorát bez zbytečně vysokého množství tuku a kalorií. Rovněž v něm najdete i chia semínka, která pohltí nadbytečnou vodu, což činí mrkvové muffinky zcela jemňoučké i bez vajec - určitě je tedy nevynechejte.
Z uvedeného množství surovin vám vyjde 10 velkých muffinů. Pokud byste chtěli v receptu namísto sypkého sladidla použít například med, uberte trochu vody. Já jsem připravila mrkvové muffiny bez cukru, použila jsem březový cukr (doporučuji tento) a byly vynikající.
Určitě tyto zdravé mrkvové muffiny ze špaldové mouky vyzkoušejte, věřím totiž, že je nebudete dělat naposledy. A ta neskutečná vůně skořice, mňam!
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 200 g hladké špaldové mouky (nebo celozrnné) (doporučuji tuto)
- 2 středně velké mrkve (nastrouhané najemno)
- 120 g jablečného pyré (nebo dětské výživy) (doporučuji toto)
- 80 g xylitolu (případně třtinového či kokosového cukru) (doporučuji tento)
- 2 PL rozpuštěného kokosového oleje (doporučuji tento)
- 2 PL chia semínek (doporučuji tyto)
- 150 ml vody
- kůra z 1/2 citronu
- 1 prášek do pečiva (doporučuji tento)
- 1 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 50 g vlašských ořechů (nasekaných nadrobno) (doporučuji tyto)
- špetka soli
- rozinky (volitelné) (doporučuji tyto)
Postup
- V misce spolu smícháme všechny sypké suroviny dohromady.
- Pak k nim přimícháme najemno nastrouhanou mrkev a také všechny mokré suroviny.
- Hotové hustší těsto rozdělíme do 9 formiček na muffiny (nejlépe silikonových).
- Muffiny pečeme 25-35 minut při 190 stupních, podle výkonnosti trouby, dozlatova.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 10 muffinů |
Nutriční hodnoty/ 1 muffin | ||
KCal | 155 KCal | |
Sacharidy | 21 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 7 g |