ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Zdravá ovocná „žemlovka“ z mandlové a kokosové mouky

Zdravá ovocná „žemlovka“ z mandlové a kokosové mouky

Lze připravit zdravou žemlovku? Ano, i žemlovka může být zdravá a chutná zároveň. Nevypadá sice jako ta tradiční, ale její chuť je skvělá. Zkuste tuto zdravou, bezlepkovou ovocnou žemlovku, jejíž těsto je vytvořeno z mandlové a kokosové mouky. Naservírujte si ji politou javorovým sirupem či medem a hotová dobrota je na světě. Vychutnejte si ji na snídani, oběd či večeři - na tuto žemlovku je ten správný čas stále :)

Dbát o štíhlou linii a zároveň si dopřát sladké obědy zní jako splněný sen. Žemlovka se mnohým spojuje s dětstvím, kdy jsme utíkali do kuchyně zjistit, co tak pěkně sladce voní po bytě. I právě proto je tento recept na žemlovku u nás doma jeden z oblíbených fit receptů. Jemná chuť mandlí a kokosu v těstě je ideální v kombinaci se sladkou ovocnou zálivkou s borůvkami. Můžete samozřejmě použít jakékoli jiné oblíbené ovoce jako maliny, jahody, meruňky či broskve.

Recept si můžete přizpůsobit podle vlastní chuti, a tedy můžete přidat i nastrouhané jablko, tvaroh či švestky. Tak jako v mnoha mých fit receptech, i tentokrát si toto dietní jídlo můžete přizpůsobit pro sebe a vaši rodinku :)

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

Kniha Rychle a fit

Postup

  1. V misce smícháme mandlovou a kokosovou mouku.
  2. Přimícháme do ní všechny ostatní suroviny na těsto a směs nalijeme do formy (zhruba 20x20 cm) vystlané pečícím papírem.
  3. Těsto pečeme 25 minut na 180 °C.
  4. Když je korpus po 25 minutách pevný, vyndáme ho z trouby a nakrájíme na menší kousíčky, které necháme dál ve formě.
  5. Zatímco se korpus peče, můžeme si připravit zálivku.
  6. Mléko, vejce, jablečné pyré, med a skořici spolu rozmícháme a postupně přisypeme borůvky (případně jiné ovoce) a rozinky.
  7. Zálivkou polijeme nakrájený korpus a celou žemlovku dáme péct na dalších 30 minut na 190 °C.
  8. Pokud by se povrch začal připékat, přikryjeme formu alobalem.
  9. Upečenou žemlovku necháme chvíli vychladnout a nakrájíme.
  10. Po odležení v ledničce bude ještě pevnější.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy65 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal277 KCal
Sacharidy39 g
Vláknina7 g
Bílkoviny9 g
Tuky9 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu