
Tofu v pomerančové omáčce (veganské)
Pomerančová omáčka je osvěžující, fantastická a oblíbená jak v masitých, tak i v bezmasých receptech. Proto vám dnes přináším inspiraci na chutný vegetariánský a veganský recept - tofu v pomerančové omáčce. Tento jednoduchý a rychlý recept si zamilujete po prvním ochutnání. Je plný bílkovin, dobře zasytí a svojí sladko-pikantní příchutí jistě potěší i vaše chuťové pohárky. Navíc je bezlepkový a neobsahuje vejce ani mléko, čímž je vhodný do různých diet.
Pomerančovou omáčku jsem už ve svých receptech kombinovala s masem: Kuřecí stehna s pomerančovou omáčkou , ale také s květákem: . Tentokrát použijeme jako hlavní surovinu tofu. Doporučuji použít klasické tofu bez příchutě, aby krásně nasáklo pomerančovou chuť. Recept připravíme ve veganské verzi, omáčku osladíme javorovým sirupem - můžete však použít i agávový sirup, případně med, není-li u vás veganská verze podmínkou. Pokud máte rádi jídla s asijským nádechem chutí, tento recept s tofu a jemně pikantní pomerančovou omáčkou je rozhodně pro vás.
Jako přílohu můžete podávat jasmínovou rýži, která nejlépe doplní exotickou chuť celého jídla. Pro lehčí variantu můžete toto jídlo podávat s květákem nasekaným „na rýži“, ale hodí se k němu i kuskus, bulgur či quinoa. Nezapomeňte hotové jídlo posypat sezamovými semínky a zelenou cibulkou, která jídlu dodají krásný vzhled a doplní ho o další chutě. Dobrou chuť!
Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.
Ingredience
- 300 g bio tofu (bez příchutě)
- 3 PL kukuřičného škrobu
- Na omáčku:
- 200 ml pomerančové šťávy
- 60 ml sójové omáčky (doporučuji tuto)
- 2 PL javorového sirupu (doporučuji tento)
- 2 PL rýžového octa (můžete vynechat)
- 4 stroužky česneku
- 1 ČL chilli omáčky (např. Sriracha)
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 2 PL vody
- 2 PL kukuřičného škrobu
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem.
- Tofu pomocí papírových utěrek zbavíme co nejvíc vody.
- Následně ho nakrájíme na 2 cm kostičky, které obalíme 3 lžícemi kukuřičného škrobu.
- Takto připravené tofu poklademe na plech a pečeme 20-25 minut, v polovině pečení tofu obraťte.
- Mezitím v hluboké pánvi (doporučuji tuto) smícháme všechny ingredience na omáčku a metličkou je rozmícháme.
- Když je tofu upečené, pánev s omáčkou začneme ohřívat na středním ohni, dokud nezačne vřít. Občas promícháme.
- Do vroucí omáčky přidáme tofu a dobře promícháme, aby se každý kousek tofu obalil.
- Po dosažení požadované konzistence odstavíme pánev ze sporáku. Pokud máte rádi řidší omáčku, můžete přidat 1 – 2 lžíce vody.
- Podáváme k jasmínové rýži nebo jiné příloze a ozdobíme sezamovými semínky a zelenou cibulkou.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty / | ||
KCal | 421 KCal | |
Sacharidy | 55 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 24 g | |
Tuky | 12 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinVegetariánskéBez laktózyBez vajecTofuOběd a večeře bez moukyVeganské obědy a večeřeBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiFitness tofu recepty s vysokým obsahem bílkovinZdravé veganské tofu recepty
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!