ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Tofu v pomerančové omáčce (veganské)

Tofu v pomerančové omáčce (veganské)

Pomerančová omáčka je osvěžující, fantastická a oblíbená jak v masitých, tak i v bezmasých receptech. Proto vám dnes přináším inspiraci na chutný vegetariánský a veganský recept - tofu v pomerančové omáčce. Tento jednoduchý a rychlý recept si zamilujete po prvním ochutnání. Je plný bílkovin, dobře zasytí a svojí sladko-pikantní příchutí jistě potěší i vaše chuťové pohárky. Navíc je bezlepkový a neobsahuje vejce ani mléko, čímž je vhodný do různých diet.

Pomerančovou omáčku jsem už ve svých receptech kombinovala s masem: Kuřecí stehna s pomerančovou omáčkou , ale také s květákem: . Tentokrát použijeme jako hlavní surovinu tofu. Doporučuji použít klasické tofu bez příchutě, aby krásně nasáklo pomerančovou chuť. Recept připravíme ve veganské verzi, omáčku osladíme javorovým sirupem - můžete však použít i agávový sirup, případně med, není-li u vás veganská verze podmínkou. Pokud máte rádi jídla s asijským nádechem chutí, tento recept s tofu a jemně pikantní pomerančovou omáčkou je rozhodně pro vás.

Jako přílohu můžete podávat jasmínovou rýži, která nejlépe doplní exotickou chuť celého jídla. Pro lehčí variantu můžete toto jídlo podávat s květákem nasekaným „na rýži“, ale hodí se k němu i kuskus, bulgur či quinoa. Nezapomeňte hotové jídlo posypat sezamovými semínky a zelenou cibulkou, která jídlu dodají krásný vzhled a doplní ho o další chutě. Dobrou chuť!

Tento recept je z nové knihy Rychle a fit (5 - 30 minut) - koupite zde.

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 300 g bio tofu (bez příchutě)
  • 3 PL kukuřičného škrobu
  • Na omáčku:
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 60 ml sójové omáčky (doporučuji tuto)
  • 2 PL javorového sirupu (doporučuji tento)
  • 2 PL rýžového octa (můžete vynechat)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ČL chilli omáčky (např. Sriracha)
  • 1/4 ČL mletého zázvoru
  • 2 PL vody
  • 2 PL kukuřičného škrobu
Fit recepty - Do 5 surovin (česky)

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Tofu pomocí papírových utěrek zbavíme co nejvíc vody.
  3. Následně ho nakrájíme na 2 cm kostičky, které obalíme 3 lžícemi kukuřičného škrobu.
  4. Takto připravené tofu poklademe na plech a pečeme 20-25 minut, v polovině pečení tofu obraťte.
  5. Mezitím v hluboké pánvi (doporučuji tuto) smícháme všechny ingredience na omáčku a metličkou je rozmícháme.
  6. Když je tofu upečené, pánev s omáčkou začneme ohřívat na středním ohni, dokud nezačne vřít. Občas promícháme.
  7. Do vroucí omáčky přidáme tofu a dobře promícháme, aby se každý kousek tofu obalil.
  8. Po dosažení požadované konzistence odstavíme pánev ze sporáku. Pokud máte rádi řidší omáčku, můžete přidat 1 – 2 lžíce vody.
  9. Podáváme k jasmínové rýži nebo jiné příloze a ozdobíme sezamovými semínky a zelenou cibulkou.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy40 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty /
KCal421 KCal
Sacharidy55 g
Vláknina2 g
Bílkoviny24 g
Tuky12 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu