
Semínkový ovesný chléb (bez mouky)
Velmi chutný semínkový chléb bez mouky a vajec, který vám poskytne dostatek vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, vitamínů i minerálů. V případě, že byste si ho chtěli připravit nasladko, doporučuji do těsta přimíchat 2 lžíce medu či javorového sirupu. Tento fantastický a nutričně bohatý chlebíček je perfektní k různým salátům, domácím pomazánkám, sýrům či olivám. Pokud máte rádi výživné, tužší pečivo, určitě tento recept vyzkoušejte.
Pro přípravu vám postačí jedna miska, ve které všechny suroviny jednoduše smícháte dohromady. Můžete si do něj také přimíchat svá oblíbená semínka, například dýňová či malé množství sezamu (jelikož má sezam výraznou chuť i vůni, použijte jen malé množství). V případě sladké obměny si do něj klidně můžete vmíchat i nějaké sušené ovoce, případně nasekané ořechy. Nezapomeňte však nechat těsto na hodinu odležet, než ho začnete péct. Všechny suroviny totiž potřebují nasáknout vodou a kokosovým olejem, aby se více slepily a následně sjednotily při pečení - chléb se vám tak nebude rozpadat.
Semínkový chléb bez mouky doporučuji servírovat potřený avokádem, pestem nebo máslem. Je perfektní, určitě se po něm pouze zapráší ;)
A nezapomínejte, 1 hrnek v receptech představuje 250 ml.
Ingredience
- 2 hrnky jemných ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1 1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku otrub (nebo ovesných vloček)
- 60 g slunečnicových semínek
- 60 g najemno nasekaných ořechů (doporučuji tyto)
- 4 PL lněných semínek (doporučuji tyto)
- 2 PL chia semínek (lze i máku) (doporučuji tyto)
- 2 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 1 ČL mořské soli
Postup
- Všechny ingredience dohromady smícháme, těsto propracujeme, vložíme do silikonové nebo pečícím papírem vyložené formy na chléb a necháme alespoň hodinu odpočinout.
- Tento krok je důležitý, v opačném případě by chléb nedržel tvar a rozpadal by se.
- Chléb pečeme 40 minut na 175 °C.
- Poté ho z trouby vyndáme, vyklopíme na pečící papír a takto nezakrytý ho dáme péct na dalších 15-20 minut.
- Chléb má být zvenčí tvrdší, zlatavé barvy. Nejlépe chutná čerstvý.
- Tip: v další dny ho před servírováním doporučuji krátce v troubě ohřát.
Čas přípravy | 65 minut | |
Vydatnost | 12 krajíců |
Nutriční hodnoty / 1 krajíc | ||
KCal | 160 KCal | |
Sacharidy | 10 g | |
Vláknina | 4 g | |
Bílkoviny | 5 g | |
Tuky | 11 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
VegetariánskéSnídaněBez laktózyBez vajecChia semínkaOvesné vločkyVeganské obědy a večeřeFit snídaně s ovesnými vločkamiBezvaječné recepty na oběd a večeřiFit recepty s ovesnými vločkami a vysokým obsahem vlákninyRecepty s ovesnými vločkami bez cukruVegan recepty s ovesnými vločkami
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Diskuse k receptu
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.