
Quinoa v guacamole
Představuji vám zdravý a chutný salát s quinoou, který zasytí a dodá organismu množství zdraví prospěšných tuků, vitamínů a minerálů. Ať vám chutná quinoa v guacamole.
Quinoa je nenahraditelnou potravinou pro Jihoameričany a zdravější, zároveň bezlepkovou alternativou k naší pšenici. Patří mezi nejzdravější potraviny světa a je zdrojem esenciálních aminokyselin, vlákniny i železa. Připravit ji můžete nasladko nebo naslano, čímž podpoříte své zdraví a udržíte si štíhlé tělo.
Na guacamole si už v dávných dobách pochutnávali i samotní Aztékové, dnes je to výsada mexické kuchyně, avšak my se rádi inspirujeme vším, co je zdravé a chutné. Nejdůležitější ingrediencí guacamole je avokádo, které obsahuje nepřeberné množství vitamínů, minerálů, zdravých tuků, hodně vlákniny a přitom neobsahuje žádný cholesterol ani sodík.
Do receptu quinoa s guacamole na obohacení chutí přidejte šťavnatý ananas, který pomáhá spalovat tuky, udělá jarní úklid ve vašich střevech a jeho účinky oceníte i při nachlazení. Nebo do salátu přidejte tropické mango - jedinečné svou vůní a chutí, které podporuje celkové zdraví člověka, redukuje hmotnost, postará se o srdce a pomáhá diabetikům.
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na sladko-slaný salát quinoa s guacamole, jako rychlou zdravou snídani nebo sytou večeři.
Ingredience
- 1 avokádo
- 1 rajče (nebo 5 cherry rajčat)
- šťáva z 1 limetky
- 1/2 HR suché quinoy (doporučuji tuto)
- 1 stroužek česneku
- 150g ananasu/manga
- salát
- kousek petrželové nati
- 1/4 červené cibule
- špetka mletého pepře
- špetka mořské soli
Postup
- Quinou uvaříme v 1 hrnku vody.
- V misce rozmačkáme avokádo a přimícháme do něho šťávu z limetky, prolisovaný česnek, koření a sůl.
- Směs pořádně zamícháme a potom k ní přimícháme zbylé suroviny nakrájené nadrobno.
- Salát podáváme ihned nebo vychlazený.

Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 341 KCal | |
Sacharidy | 41 g | |
Vláknina | 9 g | |
Bílkoviny | 9 g | |
Tuky | 14 g |