ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Maki sushi s rybou

Maki sushi s rybou

Zkoušeli jste si už doma připravit sushi? Není to věru žádná věda, sushi si můžete připravit skutečně naprosto jednoduše a hravě i ze své kuchyně. Zapojte rodinku, kamarádky a pojďte vyzkoušet toto chutné maki sushi s rybou, které chutná úplně jako z restaurace.

Základ každého sushi je dobře uvařený, správný typ rýže. Já jsem použila rýži SOS Classic, která je vhodná i na sushi a vyšla naprosto perfektně. Určitě ji před vařením pořádně propláchněte a přesně následujte můj níže sepsaný postup.

Jako náplň jsem použila čerstvého lososa (v sushi kvalitě), mrkev, rozmačkané avokádo a wasabi pastu. Klidně však se svým sushi zaexperimentujte a přidejte si do něj suroviny, které máte doma rádi – perfektní bude téměř jakákoli zelenina či druh ryby.

Pokud byste si chtěli připravit sushi s lososem, ale nemáte se jak dostat k lososovi v sushi kvalitě, můžete použít zamraženého a následně rozmraženého lososa - po rozmrazení by měl být bezpečný i pro konzumaci bez tepelné úpravy.

Pro verzi bez cukru můžete do zálivky klidně použít xylitol nebo podobné sladidlo.

Pokud vyzkoušíte sushi podle mého receptu, dejte mi určitě vědět, jak se vám podařilo. Ať vám chutná.

Online kurz fit akademie

Ingredience

  • 5 plátků mořských řas
  • 250 g rýže SOS Classic (doporučuji tuto)
  • 330 ml vody
  • na zálivku:
  • 2 PL rýžového octa
  • 3/4 ČL soli
  • 1 PL třtinového cukru (nebo xylitolu)
  • na náplň:
  • 150 g lososa (v sushi kvalitě), případně lososové plátky
  • 1 velká mrkev (očištěná a nakrájená na plátky)
  • 1 PL wasabi pasty
  • 1 avokádo (rozmačkané nebo nakrájené na pásky)
  • k servírování:
  • sójová omáčka
  • marinovaný zázvor
  • wasabi pasta
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Rýži nejprve zbavíme nadbytečného škrobu. Pořádně ji propláchneme pod tekoucí vodou v sítu, dokud přes něj nebude protékat čirá voda.
  2. Následně rýži scedíme a v hrnci ji zalijeme 330 ml studené vody. Necháme přejít varem na silnějším plameni a poté vaříme pod pokličkou na mírném plameni po dobu 10 minut.
  3. Potom ji ještě necháme odstát pod pokličkou po dobu 10 minut. Výsledná rýže by měla být lesklá, lepkavá, avšak zrnka by se měla stále od sebe oddělovat.
  4. V misce si zatím smícháme ocet na sushi spolu se solí a cukrem.
  5. Uvařenou rýži přemístíme do misky (aby rychleji vychladla) a následně ji rozmícháme s připravenou zálivkou. Rýži necháme chvíli vychladnout.
  6. Připravíme si všechny suroviny na sushi, abychom je měli po ruce. Na rolovací podložku položíme mořskou řasu, lesklou stranou dolů.
  7. Vychlazenou rýži navrstvíme na mořskou řasu, přičemž necháme trochu volného místa z vrchní strany řasy. Rýži rukama narovno zahladíme.
  8. Přibližně ve středu řasy uděláme příčné pásky z wasabi pasty a příčně přes roli rozložíme i plátky ryby, mrkev a avokádo, případně další suroviny.
  9. Ruce si navlhčíme a roli přehneme od sebe do poloviny, abychom překryli celou náplň. Navlhčenýma rukama rolku jemně zatlačíme, aby se vnitřek propojil a následně rolku zcela srolujeme a opět dobře zatlačíme (do tvaru válečku).
  10. Roličku nakonec nakrájíme ostrým a navlhčeným nožem. Doporučuji otřít jej do kuchyňské utěrky a navlhčit vodou před každým řezem.
  11. Proces zopakujeme i se zbývajícími 4 mořskými řasami.
  12. Sushi podáváme se sójovou omáčkou, wasabi pastou a marinovaným zázvorem.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy35 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty /
KCal416 KCal
Sacharidy54 g
Vláknina4 g
Bílkoviny15 g
Tuky12 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu