
Kokosovo-krupicový koláč
Jednoduchý fit kokosovo-krupicový koláč, ke kterému vám postačí pouze 5 ingrediencí. Dopřát si jej můžete k snídani, svačině či jako dezert. S kukuřičnou krupicí si ho mohou užít i celiaci, protože je bez lepku. Vyzkoušejte krupicovou kaši trochu jinak, určitě vám zachutná.
Krupicovou kaši mám k snídani velmi ráda, a proto jsem přemýšlela, jak by se ještě dala připravit. Věřte mi, že tento zdravý kokosovo-krupicový koláč se vám v lednici dlouho neohřeje. Skvělý je i v tom, že si ho můžete jednoduše zabalit s sebou do školy či do práce a nemusíte se tak ráno zdržovat přípravou kaše.
Mléko doporučuji použít kokosové, které tomuto snídaňovému zákusku ještě více přidá na výrazné kokosové chuti. Použít však můžete i jakékoli jiné, nejlépe rostlinné mléko. Stejně tak je to s krupicí - v tomto receptu jsem použila kukuřičnou krupici, jelikož je bezlepková a velmi chutná i samostatně, ale můžete vyzkoušet i jiné druhy krupice.
Pokud byste si chtěli připravit veganskou verzi, použijte namísto medu xylitol nebo jiná sladidla. Krupicový koláč můžete podávat posypaný kokosem a kakaovými boby (jako v mém případě), nebo politý rozpuštěnou hořkou čokoládou. Skvěle se k němu také hodí ovoce, ale i ořechová másla. Ozvláštněte své snídaně a vyzkoušejte tento jednoduchý fit recept z krupice.
Ingredience
- 2 hrnky kokosového mléka (nebo jiného)
- 1 hrnek kokosu (doporučuji tento)
- 1 hrnek kukuřičné (nebo jiné) krupice
- 4 PL medu/xylitolu (doporučuji tento)
- 1 PL kakaa (doporučuji tohle)
Postup
- V kastrůlku přivedeme mléko s kokosem k varu.
- Přidáme krupici, med a mícháme dokud nevznikne hustá kaše.
- Následně 3/4 kaše nalijeme do dortové formy (průměr zhruba 20 cm).
- Do zbylé krupice přimícháme lžící kakaa a následně ji nalijeme na bílou krupičnou směs.
- Koláč necháme ztuhnout v lednici alespoň na 4 hodiny.
Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 8 krajíců |
Nutriční hodnoty/ 1 krajíc | ||
KCal | 178 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 3 g | |
Tuky | 7 g |