ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Jednoduchá gazpacho polévka - studená

Jednoduchá gazpacho polévka - studená

Gazpacho je tradiční španělská zeleninová polévka, která se servíruje studená. Tato jednoduchá gazpacho polévka je chutná, zdravá a navíc hotová do 10 minut - co víc si přát. Pojďte ji připravit podle tohoto jednoduchého receptu.

Základem gazpacho polévky jsou vždy čerstvá, zralá rajčata. S receptem na gazpacho se dá dobře experimentovat, využít můžete i jinou zeleninu, dle libosti. Studená gazpacho polévka je velmi bohatá na vitaminy A a C. Zastoupené jsou v ní i některé minerály. Je vskutku nízkokalorická a tedy dietní, 1 porce obsahuje pouze 130 kcal. Neobsahuje žádné živočišné suroviny, proto je vhodná i pro vegany či alergiky.

Kombinace slov studená a polévka zní možná pro ty, kteří ji ještě nevyzkoušeli zajímavě či dokonce strašidelně. Věřte mi, i já jsem se k této studené polévce dlouho odhodlávala. Nakonec jsem ráda, že jsem ji připravila. Byla totiž vynikající a přitom tak jednoduchá! Skvěle chutná během horkých letních dnů, kdy úžasně osvěží, ale zároveň i zasytí.

Při výběru zeleniny dbejte na to, aby byla pořádně zralá. Tehdy má nejintenzivnější chuť a gazpacho bude chutnat jako nebe v puse. Pokud vsadíte na domácí zeleninu ze zahrádky, určitě není co zkazit. Mimochodem, pokud byste chtěli tuto studenou polévku podávat úplně hladkou, mixujte ji dostatečně dlouho a na závěr ji můžete ještě přecedit přes sítko.

Určitě tuto jednoduchou gazpacho polévku zkuste. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat velkou dávku zeleniny a to v chutné podobě!

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 1 kg rajčat
  • 1 velká salátová okurka
  • 1/2 menší červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • 1-2 PL červeného vinného octa
  • 100 ml vody
  • sůl, pepř (dle chuti)
  • 2 stopky petrželky
  • 1 ČL sušené bazalky

Postup

  1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek očistíme.
  2. Všechny suroviny následně dáme do velkého stolního mixéru a rozmixujeme je dohladka. Ocet, sůl a pepř přidáme podle chuti.
  3. Gazpacho polévku dáme ideálně alespoň na 2 hodiny do chladničky, pak chutná nejlépe.
  4. Před podáváním můžeme do polévky kápnout ještě trochu olivového oleje a dozdobit cherry rajčátky či jinou zeleninou.
Čas přípravy10 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal130 KCal
Sacharidy11 g
Vláknina4 g
Bílkoviny3 g
Tuky8 g
...
Lucia Wagner
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu