ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Fit halászlé - rybí polévka ze sumečka

Fit halászlé - rybí polévka ze sumečka

Halászlé je asi nejznámější maďarská polévka, která se těší velké oblibě i mimo tuto zemi. Existuje několik způsobů její přípravy. Toto je však moje nejoblíbenější verze této rybí polévky - fit halászlé ze sumečka je zdravá, hustá polévka, bohatá na bílkoviny. Je bez kostí a navíc skvěle chutná.

Klasické halászlé, v němž plavalo množství neidentifikovatelných surovin, jsem nikdy neměla moc oblibě, ale pak jsem v jedné restauraci narazila na perfektní halászlé ze sumečka, ve kterém kromě sumečka neplavalo nic :). A tak jsem se odhodlala toto jídlo napodobit - a podařilo se!

Základ polévky tvoří vývar ze zeleniny, koření a ryby. I když se tato polévka vaří poměrně dlouho, aby se všechny chutě propojily, nenechte se odradit - příprava je celkem jednoduchá. Na vývar můžete použít buď sumečka nebo do polévky přidejte rybí hlavy či kosti, v této fázi jde totiž jen o uvolnění chutí.

Tato fit rybí polévka je bohatá na množství vitaminů a minerálů, v čele s vitamíny D, B, fosforem, hořčíkem, selenem i thiaminem. Zároveň je dostatečně sytá, poměrně nízkokalorická, low carb a díky rybě obsahuje vysoké množství bílkovin.

Fit halászlé podáváme ideálně spolu s čerstvým celozrnným pečivem.

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 2 zelené papriky
  • 3 velká rajčata
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce oleje (doporučuji tento)
  • 800 g afrického sumečka nebo sumce (bez kostí)
  • 1 ČL mletého pepře
  • 1 ČL soli
  • 4 PL maďarské sladké papriky
  • 2 PL kečupu (bez cukru)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 l + 300 ml vody

Postup

  1. Jako první připravíme spařená rajčata. Celá rajčata vložíme do vroucí vody a vaříme je na slabém plameni asi 7 minut. Následně rajčata přecedíme a opláchneme ve studené vodě.
  2. Vzápětí rajčata jednoduše zbavíme slupky, nakrájíme je na malé kousky a spolu se šťávou je dáme do misky.
  3. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zlehka osmahneme nadrobno nakrájené cibule.
  4. Přidáme nadrobno nakrájené zelené papriky a lehce je osmahneme.
  5. Potom přidáme rajčata i se šťávou a mícháme ještě 2-3 minuty.
  6. Hrnec na chvíli odstavíme z plotýnky a k zelenině přimícháme mletou červenou papriku, prolisované stroužky česneku, pepř a sůl.
  7. Hrnec vrátíme na mírný oheň a vše spolu ještě pár vteřin mícháme.
  8. Následně do hrnce přidáme 300 ml vody, kečup, zamícháme, přidáme malou část ryby (případně rybí hlavu či ocas) a na středním plameni polévku přivedeme k varu.
  9. Potom do polévky přidáme 2 l vody, přikryjeme ji a vaříme přibližně 1-1,5 hodiny na slabším plameni.
  10. Po dovaření vývar scedíme, aby nám zůstala hustá polévka bez nečistot.
  11. Nakonec polévku vrátíme na oheň a vložíme do ní osolené a pepřem okořeněné filety ze sumečka.
  12. Polévku vaříme spolu s rybou ještě 10-15 minut a následně ji můžeme podávat.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy120 minut
Vydatnost6 porcí
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal200 KCal
Sacharidy7 g
Vláknina1 g
Bílkoviny23 g
Tuky8 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu