Fit halászlé - rybí polévka ze sumečka
Halászlé je asi nejznámější maďarská polévka, která se těší velké oblibě i mimo tuto zemi. Existuje několik způsobů její přípravy. Toto je však moje nejoblíbenější verze této rybí polévky - fit halászlé ze sumečka je zdravá, hustá polévka, bohatá na bílkoviny. Je bez kostí a navíc skvěle chutná.
Klasické halászlé, v němž plavalo množství neidentifikovatelných surovin, jsem nikdy neměla moc oblibě, ale pak jsem v jedné restauraci narazila na perfektní halászlé ze sumečka, ve kterém kromě sumečka neplavalo nic :). A tak jsem se odhodlala toto jídlo napodobit - a podařilo se!
Základ polévky tvoří vývar ze zeleniny, koření a ryby. I když se tato polévka vaří poměrně dlouho, aby se všechny chutě propojily, nenechte se odradit - příprava je celkem jednoduchá. Na vývar můžete použít buď sumečka nebo do polévky přidejte rybí hlavy či kosti, v této fázi jde totiž jen o uvolnění chutí.
Tato fit rybí polévka je bohatá na množství vitaminů a minerálů, v čele s vitamíny D, B, fosforem, hořčíkem, selenem i thiaminem. Zároveň je dostatečně sytá, poměrně nízkokalorická, low carb a díky rybě obsahuje vysoké množství bílkovin.
Fit halászlé podáváme ideálně spolu s čerstvým celozrnným pečivem.
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 2 zelené papriky
- 3 velká rajčata
- 2 velké cibule
- 2 lžíce oleje (doporučuji tento)
- 800 g afrického sumečka nebo sumce (bez kostí)
- 1 ČL mletého pepře
- 1 ČL soli (doporučuji tuto)
- 4 PL maďarské sladké papriky
- 2 PL kečupu (bez cukru)
- 3 stroužky česneku
- 2 l + 300 ml vody
Postup
- Jako první připravíme spařená rajčata. Celá rajčata vložíme do vroucí vody a vaříme je na slabém plameni asi 7 minut. Následně rajčata přecedíme a opláchneme ve studené vodě.
- Vzápětí rajčata jednoduše zbavíme slupky, nakrájíme je na malé kousky a spolu se šťávou je dáme do misky.
- Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zlehka osmahneme nadrobno nakrájené cibule.
- Přidáme nadrobno nakrájené zelené papriky a lehce je osmahneme.
- Potom přidáme rajčata i se šťávou a mícháme ještě 2-3 minuty.
- Hrnec na chvíli odstavíme z plotýnky a k zelenině přimícháme mletou červenou papriku, prolisované stroužky česneku, pepř a sůl.
- Hrnec vrátíme na mírný oheň a vše spolu ještě pár vteřin mícháme.
- Následně do hrnce přidáme 300 ml vody, kečup, zamícháme, přidáme malou část ryby (případně rybí hlavu či ocas) a na středním plameni polévku přivedeme k varu.
- Potom do polévky přidáme 2 l vody, přikryjeme ji a vaříme přibližně 1-1,5 hodiny na slabším plameni.
- Po dovaření vývar scedíme, aby nám zůstala hustá polévka bez nečistot.
- Nakonec polévku vrátíme na oheň a vložíme do ní osolené a pepřem okořeněné filety ze sumečka.
- Polévku vaříme spolu s rybou ještě 10-15 minut a následně ji můžeme podávat.
Čas přípravy | 120 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 200 KCal | |
Sacharidy | 7 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 23 g | |
Tuky | 8 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruNízkokalorickéObědy a večeřePolévkyBez lepkuBez ořechůZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeFitness polévky s vysokým obsahem bílkovinNízkosacharidové zeleninové receptyNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!