ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Dýňová hokkaido polévka

Dýňová hokkaido polévka

Když se řekne podzim a polévka, jako první mě napadne tato dýňová hokkaido polévka posypaná opraženými semínky tykve a slunečnice. Pokud jste fanouškem krémových polévek, tuto si zamilujete! Nejlepší podzimní nízkokalorická a nízkotučná polévka plná zeleniny a lahodné hokkaido dýně! Jako stvořená do sychravého období.

Hokkaido dýně je v kuchyni univerzální surovinou - skvěle chutná v dezertech, koláčích, různých kaších, ale i ve formě halušek či k masu. Není tedy žádným překvapením, že se z ní dá připravit i taková fantastická, hustá, krémová polévka, na které si jistě pochutná celá rodinka. My ji doma vaříme ve velkých hrncích a možná i díky lákavé, tmavě-oranžové barvě, je oblíbená i mezi nejmenšími členy rodiny. (Pokud použijete kurkumu, doporučuji kontrolovat nadšení vašich dětí, jelikož se polévka špatně smývá z nábytku ;)).

Opražte na suché pánvi dýňová semínka a posuňte polévkový zážitek na ještě vyšší level. Můžete zvolit i jiná semena, ale vřele doporučuji mix dýňových a slunečnicových semínek. V každém případě dodají této lahodné krémové polévce křupavý a výrazný tón. Jeden talíř vás příjemně zahřeje i zasytí, ale garantuji vám, že si půjdete přidat. A s tak nízkým množstvím kalorií a tuků si tuto zdravou dýňovou hokkaido polévku klidně dejte i třikrát!

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 800g dýně hokkaido (po očištění)
  • 200g mrkve
  • 2 petržele
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 PL oleje/másla (doporučuji tento)
  • mořská sůl
  • mletý pepř
  • kari/kurkuma
  • dýňová, slunečnicová semínka (volitelné)

Postup

  1. Dýni překrojíme na polovinu a pečeme ji 15-20 minut při 200 stupních doměkka.
  2. Po dopečení ji necháme vychladnout a následně ji oloupeme a vydlabeme z ní semínka.
  3. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji (nebo na másle) osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  4. Přidáme nakrájenou mrkev a petržel.
  5. Lehce je osmahneme a poté přidáme i upečenou dýni nařezanou na menší kousky.
  6. Zeleninu osolíme a opepříme podle chuti.
  7. Zeleninu zalijeme vodou tak, aby voda pokrývala obsah hrnce a polévku vaříme zhruba 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  8. Následně polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a v případě potřeby ještě dochutíme kořením.
  9. Polévku můžeme podávat posypanou nasucho opraženými dýňovými či jinými semínky (doporučuji! :)).
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy50 minut
Vydatnost6 porcí
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal57 KCal
Sacharidy8 g
Vláknina3 g
Bílkoviny2 g
Tuky2 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu