Dýňová hokkaido polévka
Když se řekne podzim a polévka, jako první mě napadne tato dýňová hokkaido polévka posypaná opraženými semínky tykve a slunečnice. Pokud jste fanouškem krémových polévek, tuto si zamilujete! Nejlepší podzimní nízkokalorická a nízkotučná polévka plná zeleniny a lahodné hokkaido dýně! Jako stvořená do sychravého období.
Hokkaido dýně je v kuchyni univerzální surovinou - skvěle chutná v dezertech, koláčích, různých kaších, ale i ve formě halušek či k masu. Není tedy žádným překvapením, že se z ní dá připravit i taková fantastická, hustá, krémová polévka, na které si jistě pochutná celá rodinka. My ji doma vaříme ve velkých hrncích a možná i díky lákavé, tmavě-oranžové barvě, je oblíbená i mezi nejmenšími členy rodiny. (Pokud použijete kurkumu, doporučuji kontrolovat nadšení vašich dětí, jelikož se polévka špatně smývá z nábytku ;)).
Opražte na suché pánvi dýňová semínka a posuňte polévkový zážitek na ještě vyšší level. Můžete zvolit i jiná semena, ale vřele doporučuji mix dýňových a slunečnicových semínek. V každém případě dodají této lahodné krémové polévce křupavý a výrazný tón. Jeden talíř vás příjemně zahřeje i zasytí, ale garantuji vám, že si půjdete přidat. A s tak nízkým množstvím kalorií a tuků si tuto zdravou dýňovou hokkaido polévku klidně dejte i třikrát!
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 800g dýně hokkaido (po očištění)
- 200g mrkve
- 2 petržele
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 PL oleje/másla (doporučuji tento)
- mořská sůl (doporučuji tuto)
- mletý pepř
- kari/kurkuma (doporučuji tuto)
- dýňová, slunečnicová semínka (volitelné)
Postup
- Dýni překrojíme na polovinu a pečeme ji 15-20 minut při 200 stupních doměkka.
- Po dopečení ji necháme vychladnout a následně ji oloupeme a vydlabeme z ní semínka.
- Ve větším hrnci na rozpáleném oleji (nebo na másle) osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme nakrájenou mrkev a petržel.
- Lehce je osmahneme a poté přidáme i upečenou dýni nařezanou na menší kousky.
- Zeleninu osolíme a opepříme podle chuti.
- Zeleninu zalijeme vodou tak, aby voda pokrývala obsah hrnce a polévku vaříme zhruba 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Následně polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a v případě potřeby ještě dochutíme kořením.
- Polévku můžeme podávat posypanou nasucho opraženými dýňovými či jinými semínky (doporučuji! :)).
Čas přípravy | 50 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 57 KCal | |
Sacharidy | 8 g | |
Vláknina | 3 g | |
Bílkoviny | 2 g | |
Tuky | 2 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Bez cukruVysoký obsah vlákninyNízkokalorickéVeganskéObědy a večeřePolévkyBez lepkuBez ořechůZeleninaBezlaktózové recepty na obědy a večeřeZdravé zeleninové obědy a večeřeDietní recepty na obědy a večeřeZdravé bezmasé recepty na obědy a večeřeVeganské polévkyDýňové recepty bez moukyNízkokalorické dietní zeleninové receptyBezlepkové zeleninové receptyJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!