Cuketovo-čočkový přívarek s mrkví
V případě, že máte rádi zahuštěné omáčky, na tomto cuketovo-čočkovém přívarku s mrkví si určitě pochutnáte. Tento zdravý cuketový přívarek je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, nenáročný na suroviny a v neposlední řadě i extrémně chutný. My jsme si ho doma hned oblíbili.
Zdůraznila bych i jeho skvělé nutriční hodnoty - je nízkokalorický (má pouze 265 kalorií na 1 velkou porci), díky červené čočce má vysoký obsah vlákniny a bílkovin a i přes použití většího množství zeleniny a čočky si drží poměrně nízký obsah sacharidů. Nutriční hodnoty jsou vypočítané pouze pro přívarek, tedy bez vajíček, brambor a pečiva.
Pokud máte právě chuť na jednoduché bezmasé jídlo, určitě vám doporučuji vyzkoušet tento cuketovo-čočkový přívarek. Je skvělý k obědu, ale díky svým výborným nutričním hodnotám si ho můžete klidně dopřát i k večeři.
Doufám, že vám recept přijde vhod a věřím, že ho oceníte zejména v cuketové sezóně, kdy jsou všude přebytky cuket. Živinami nabitou cuketu lze skutečně použít na milion způsobů. Podporuje obranyschopnost organismu, účinně ho detoxikuje a tuto vitamínovou bombu vaše tělo velmi snadno stráví.
Tento chutný a jednoduchý přívarek můžeme podávat například spolu s volským okem, celozrnným pečivem nebo bramborami. A pokud ho vyzkoušíte, nezapomeňte mi dát v komentáři vědět, jak vám chutnalo :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 2 středně velké cukety
- 200 g loupané červené čočky
- 200 g mrkve
- 1 cibule
- 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 200 ml mléka (případně více, podle potřeby)
- 1-2 PL libovolné mouky (nebo škrobu)
- 1 ČL soli (doporučuji tuto)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 ČL mletého pepře
- špetka mletého kmínu
- 2 stroužky česneku
Postup
- Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme čočku, koření, sůl, chvíli mícháme a zalijeme dvojnásobným množstvím vody.
- Po přibližně 15 minutách k čočce přidáme i nahrubo nastrouhanou cuketu a mrkev.
- Přívarek vaříme, dokud zelenina zcela nezměkne, zhruba 10 minut.
- Nakonec do zahuštěné omáčky vmícháme i prolisované stroužky česneku a mléko rozmíchané s moukou nebo škrobem.
- Přívarek necháme přejít varem a v případě potřeby ho ještě zalijeme mlékem, případně zahustíme moukou či škrobem.
- Přívarek podáváme spolu s volským okem, celozrnným pečivem nebo bramborami.
Čas přípravy | 40 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty / 1 porce | ||
KCal | 265 KCal | |
Sacharidy | 25 g | |
Vláknina | 17 g | |
Bílkoviny | 16 g | |
Tuky | 4 g |
Pro více podobných receptů klikni na kategorie níže
Vysoký obsah bílkovinNízkotučnéVegetariánskéBez vajecCuketaVejceOběd a večeře bez moukyBezvaječné recepty na oběd a večeřiFitness recepty na oběd a večeřiRecepty na nízkotučné obědy a večeřeCuketové recepty s vysokým obsahem bílkovinDietní recepty s cuketou na hubnutíBezlepkové recepty s vajíčkyFitness zeleninové recepty s vysokým obsahem bílkovinJá jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!