
Čočkový talíř s hráškem, houbami a rýží
Jednoduché a zdravé bezmasé jídlo, které se perfektně hodí k obědu nebo k večeři. Vyzkoušejte tento chutný čočkový talíř s hráškem, houbami a rýží, jistě si pochutnáte. V tomto jídle najdete spojení samých zdravých surovin - čočky, hub, špenátu, rýže, quinoy i chutného hrášku. Celou tuto fit kombinaci na závěr posypeme sýrem, který se na jídle krásně roztaje. Mňam!
Toto jídlo ráda připravuji s rýží i quinoou, díky kterým ještě více vylepšíme výživovou hodnotu jídla. Avšak pokud quinou právě doma nemáte, nic se nestane, pokud použijete pouze rýži.
Čočkový talíř s hráškem, houbami a rýží představuje doslova nutriční bombu. Je v něm zastoupeno obrovské množství různých vitaminů, minerálů a aminokyselin. Kromě toho se tento recept může pochlubit také vyšším obsahem vlákniny a bílkovin, zatímco jedna pořádně sytá porce má poměrně nízký obsah kalorií. Někdy může být obtížné vymýšlet nová jídla s luštěninami, a proto si myslím, že byste tento recept měli vyzkoušet - je nejen velmi chutný, ale i jednoduchý na přípravu.
Směs čočky a hub mi velmi chutnala s gyros kořením, ale pokud nemůžete toto koření sehnat, klidně jídlo dokořeňte dle vlastní chuti (například pepřem, česnekem či mletou paprikou). K tomuto jídlu se hodí i opečené tofu, takže v případě chuti můžete přidat do receptu i tofu. Dobrou chuť! :)
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Ingredience
- 300 g čočky
- 500 g hub (například žampiony)
- 100 g hrášku
- 100 g quinoy (případně rýže) (doporučuji tuto)
- 100 g rýže
- 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
- 2 PL kečupu bez cukru
- 1 cibule
- 100 g špenátu
- 2 PL gyros koření (případně jiné)
- 80 g strouhaného sýra (například mozzarella)
- sůl (dle chuti)
Postup
- V hrnci zalijeme rýži a quinou dvojnásobným množstvím vody, osolíme a vaříme přibližně 15 minut doměkka.
- V druhém hrnci zalijeme čočku dostatečným množstvím vody a také ji vaříme doměkka (okolo 20 minut).
- Ve velké hluboké pánvi na rozehřátém kokosovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme k ní nakrájené houby a opékáme je, dokud úplně nezměknou.
- K houbám následně přimícháme uvařenou čočku, umytý špenát, hrášek a chvíli je spolu mícháme.
- Směs následně osolíme, okořeníme gyros kořením, přidáme kečup bez cukru a mícháme ještě 3 minuty.
- Nakonec servírujeme rýži s quinoou a čočkovou směsí na talíř a posypeme strouhaným sýrem.
Čas přípravy | 35 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 414 KCal | |
Sacharidy | 52 g | |
Vláknina | 11 g | |
Bílkoviny | 23 g | |
Tuky | 9 g |