ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Čočkový talíř s hráškem, houbami a rýží

Čočkový talíř s hráškem, houbami a rýží

Jednoduché a zdravé bezmasé jídlo, které se perfektně hodí k obědu nebo k večeři. Vyzkoušejte tento chutný čočkový talíř s hráškem, houbami a rýží, jistě si pochutnáte. V tomto jídle najdete spojení samých zdravých surovin - čočky, hub, špenátu, rýže, quinoy i chutného hrášku. Celou tuto fit kombinaci na závěr posypeme sýrem, který se na jídle krásně roztaje. Mňam!

Toto jídlo ráda připravuji s rýží i quinoou, díky kterým ještě více vylepšíme výživovou hodnotu jídla. Avšak pokud quinou právě doma nemáte, nic se nestane, pokud použijete pouze rýži.

Čočkový talíř s hráškem, houbami a rýží představuje doslova nutriční bombu. Je v něm zastoupeno obrovské množství různých vitaminů, minerálů a aminokyselin. Kromě toho se tento recept může pochlubit také vyšším obsahem vlákniny a bílkovin, zatímco jedna pořádně sytá porce má poměrně nízký obsah kalorií. Někdy může být obtížné vymýšlet nová jídla s luštěninami, a proto si myslím, že byste tento recept měli vyzkoušet - je nejen velmi chutný, ale i jednoduchý na přípravu.

Směs čočky a hub mi velmi chutnala s gyros kořením, ale pokud nemůžete toto koření sehnat, klidně jídlo dokořeňte dle vlastní chuti (například pepřem, česnekem či mletou paprikou). K tomuto jídlu se hodí i opečené tofu, takže v případě chuti můžete přidat do receptu i tofu. Dobrou chuť! :)

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 300 g čočky
  • 500 g hub (například žampiony)
  • 100 g hrášku
  • 100 g quinoy (případně rýže) (doporučuji tuto)
  • 100 g rýže
  • 1 PL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 2 PL kečupu bez cukru
  • 1 cibule
  • 100 g špenátu
  • 2 PL gyros koření (případně jiné)
  • 80 g strouhaného sýra (například mozzarella)
  • sůl (dle chuti)

Postup

  1. V hrnci zalijeme rýži a quinou dvojnásobným množstvím vody, osolíme a vaříme přibližně 15 minut doměkka.
  2. V druhém hrnci zalijeme čočku dostatečným množstvím vody a také ji vaříme doměkka (okolo 20 minut).
  3. Ve velké hluboké pánvi na rozehřátém kokosovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Přidáme k ní nakrájené houby a opékáme je, dokud úplně nezměknou.
  5. K houbám následně přimícháme uvařenou čočku, umytý špenát, hrášek a chvíli je spolu mícháme.
  6. Směs následně osolíme, okořeníme gyros kořením, přidáme kečup bez cukru a mícháme ještě 3 minuty.
  7. Nakonec servírujeme rýži s quinoou a čočkovou směsí na talíř a posypeme strouhaným sýrem.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy35 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal414 KCal
Sacharidy52 g
Vláknina11 g
Bílkoviny23 g
Tuky9 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu