
Zdravý brokolicový salát s rozinkami a mandlemi
Přísahám, že toto je ten nejlepší brokolicový salát, jaký jsem kdy jedla. Poprvé jsem ho v originální verzi ochutnala během vánoční hostiny v Dánsku, kde je jakýmsi tradičním receptem. Nicméně já jsem si ho předělala do zdravější a dietnější verze (jak jinak) a slibuji vám, že mu to na chuti vůbec neubralo.
Surové brokolice se určitě nebojte, je úžasně křupavá a podle mého skromného názoru chutná takto mnohem lépe než uvařená či dušená brokolice. No a ve spojení s ostatními surovinami z tohoto salátu a jednoduchým jogurtovým dresinkem je přímo neodolatelná. Vyzkoušejte tento nasládlý zdravý brokolicový salát jednou a přesvědčte se o tom sami.
Jak již u mých receptů bývá zvykem, ani tento není náročný na přípravu a zvládnete ho připravit do 10 minut i s očištěním zeleniny. Tento fit salát můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě. Co je další plus, najdete v něm vysoký obsah bílkovin. Uvidíte, že zachutná celé rodině.
A proč je vlastně brokolice tak zdravá a doporučuje se jíst ji syrovou?
Brokolice je vynikajícím zdrojem příbuzných protinádorových látek, které neutralizují karcinogenní látky a odstraňují je z těla. Nejvhodnější je konzumovat brokolici syrovou, tehdy si zachovává všechny důležité vitamíny a enzymy. Jeden šálek obsahuje více než 2 gramy bílkovin, 2 gramy vlákniny, 288 miligramů draslíku, 43 miligramů vápníku, 81 miligramů vitaminu C a navíc foláty, hořčík, fosfor, betakaroten, vitamin A, lutein i zeaxantin.
Ingredience
- 200g bílého řeckého jogurtu
- 1/3 červené cibule
- hrst slunečnicových semínek
- hrst rozinek (doporučuji tyto)
- hrst mandlí (případně jiných oříšků) (doporučuji tyto)
- 2 PL medu (doporučuji tento)
- 1 PL citronové šťávy
- sůl a černý pepř (podle chuti)
- 300g čerstvé brokolice
Postup
- V míse smícháme jogurt s citrónovou šťávou a sladidlem.
- Přidáme čerstvou, umytou, nakrájenou brokolici (nevaříme), nadrobno nasekanou cibuli a všechny ostatní ingredience.
- Salát pořádně smícháme a následně ho dáme alespoň na 1-2 hodiny do lednice.

Čas přípravy | 10 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 294 KCal | |
Sacharidy | 34 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 12 g | |
Tuky | 13 g |