
Zdravé banánovo-ovesné muffiny
Vláčné, velmi chutné, jednoduché a zdravé banánovo-ovesné muffiny bez přidaného tuku, rafinovaného cukru a také bez mouky. Vyzkoušejte je například k snídani, jako zdravou svačinu či dezert.
V receptu na tyto banánové fit muffiny použijeme namísto mouky ovesné vločky, které jsou bohaté na komplexní sacharidy, díky čemuž uvolňují energii do našeho organismu postupně a nikoli nárazově. Namísto oleje zase zvolíme bílý řecký jogurt, který navíc muffiny obohatí o pořádnou dávku bílkovin. Na zředění těsta můžete použít jakékoli mléko, ať už klasické kravské nebo rostlinné. Určitě ale použijte co nejpřezrálejší banány - muffiny tak budou mít jedinečnou banánovou chuť a navíc budete muset použít pouze minimum medu. Muffiny můžete připravit s vajíčky nebo bez nich. Obě verze jsou skvělé a nepoznáte téměř žádný rozdíl.
Tyto zdravé banánovo-ovesné muffiny jsou poměrně nízkokalorické, a to i díky jejich nízkému obsahu tuku. K jejich přípravě budete potřebovat pouze několik minut času, jednu misku a volně dostupné suroviny. Recept padne vhod zejména tehdy, když nevíte, co s přezrálými banány. Jejich chuť si můžete přizpůsobit vždy podle sebe, a to přidáním různých oříšků, kousků čokolády, kokosu či sušeného ovoce, dokonce i špetku skořice.
1 hrnek = 250 ml
Ingredience
- 2 hrnky ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 1 hrnek (220 g) bílého řeckého jogurtu
- 2 zralé banány
- 1/4 hrnku mléka
- 4-5 lžic medu (nebo agáve/javorového sirupu) (doporučuji tento)
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 vejce (volitelné)
- kousky hořké čokolády, ořechy, rozinky (volitelné) (doporučuji tyto)
Postup
- Ovesné vločky rozmixujeme na mouku.
- V misce je smícháme s rozmačkanými banány a se všemi ostatními surovinami.
- Do těsta lze přidat kousky hořké čokolády, ořechů nebo sušené rozinky a brusinky.
- Vzniklé těsto dávkujeme do formiček na muffiny, spíš doporučuji použít silikonové.
- Muffiny pečeme 20-25 minut na 200 °C dozlatova.
Čas přípravy | 30 minut | |
Vydatnost | 12 muffinů |
Nutriční hodnoty/ 1 muffin | ||
KCal | 105 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 2 g | |
Bílkoviny | 4 g | |
Tuky | 2 g |