
Zdravá ovesná kaše “Baklava”
Ovesná kaše na způsob dezertu? To musíte vyzkoušet. Ráda k snídani připravuji různé ovesné kaše, avšak tato má u mě speciální místo. Baklavu totiž zbožňuji a tato kaše mi ji moc připomíná - skrývá v sobě totiž úžasnou kombinaci vlašských ořechů, pistácií, medu, citronové kůry a koření. A řeknu to i na rovinu: dezerty k snídani ve zdravé verzi prostě miluju :)
A pokud je na vás klasická baklava příliš sladká, nemusíte se bát - tato ovesná kaše má příjemnou sladkou chuť, takže si při ní užijete chutě baklavy bez zbytečně obrovského množství medu a cukru. Navíc je tato zdravá ovesná kaše bez mléka a bez lepku.
No a v případě, že ji chcete připravit ve vegan verzi, stačí nahradit med například javorovým sirupem.
Jedna dávka této krémové kaše je pořádně velká, nutričně hodnotná a jsem si také jistá, že vás dobře zasytí na celé dopoledne. Její krémovost spočívá v pomalejším vaření vloček na mírném až slabším plameni.
Pokud jste příznivcem baklavy alespoň tak jako já, určitě si na této odlehčené verzi v podobě ovesné kaše pochutnáte. Inspirací na zdravé snídaňové kaše není nikdy dost, proto si tento recept nezapomeňte uložit a když ho vyzkoušíte, určitě mi do komentáře napište, jak vám tato verze chutnala.
Ingredience
- 3 HR vody
- 1 HR ovesných vloček (doporučuji tyto)
- 50g rozinek
- 2-3 PL medu (doporučuji tento)
- 1 ČL skořice (doporučuji tuto cejlonskou)
- 1/5 ČL perníkového koření
- 1 PL šťávy z citronu
- 1 ČL kůry z citronu
- 1/4 HR vlašských ořechů (doporučuji tyto)
- 30g pistácií
Postup
- V hrnci necháme projít varem vodu a následně do ní nasypeme ovesné vločky.
- Ty necháme vařit na mírném plameni zhruba 10 minut, během toho je občas promícháme.
- Pokud je už většina vody odpařená, plamen snížíme na velmi slabý a vločky vaříme do té doby, dokud se do nich voda úplně nevstřebá (zhruba dalších 10 minut). Pokud má někdo raději mokřejší kaši, může vločky odstavit dříve.
- Po uvaření do kaše vmícháme všechny ostatní suroviny a osladíme medem podle chuti.
- Kaši podáváme ještě teplou, ale je výborná i za studena.

Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 465 KCal | |
Sacharidy | 64 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 8 g | |
Tuky | 20 g |