ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Zapékané lilkové a cuketové plátky v rajčatovo-sýrové omáčce

Zapékané lilkové a cuketové plátky v rajčatovo-sýrové omáčce

Připravte si toto chutné zeleninové jídlo - zapékané lilkové a cuketové plátky v rajčatovo-sýrové omáčce, které si můžete dopřát jako lehký oběd či večeři. Jídlo můžete doplnit například o tuňáka, grilované tofu či kuřecí maso a stále tak zkoušet nové variace. Tento zeleninový recept je mimořádně jednoduchý, zvládne ho opravdu každý.

Recepty s lilkem u nás stále nejsou moc rozšířené, i když opravdu netuším proč. Zatím všechny recepty, které jsem vyzkoušela, byly vynikající. Základ tohoto zapékaného zeleninového jídla je velmi jednoduchý - stačí vrstvit nakrájené plátky cukety a lilku s rajčatovou omáčkou a sýrem, to je opravdu všechno. V receptu použijeme sýr ricotta a také strouhanou mozzarellu. Ideálně se spolu doplňují. Gurmáni mohou jídlo při servírování doplnit i o třetí druh sýra, a tím je strouhaný parmezán - je to lahůdka.

Toto jednoduché jídlo se zapékaným lilkem a cuketou můžete doplnit například také o tyto zdroje bílkovin - tofu, tuňák či kuřecí maso. A pokud náhodou právě nemůžete sehnat lilek, klidně si vystačíte pouze s cuketou. Nutriční hodnoty jsou vypočítané bez volitelných surovin.

Připravte si tyto jednoduché zapékané lilkové a cuketové plátky v rajčatovo-sýrové omáčce i vy, věřím, že si pochutnáte :)

Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).

Ingredience

  • 500 g rajčatového pyré
  • 1 větší lilek
  • 2 menší cukety
  • oregano nebo bazalka (dle chuti)
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g ricotty (s nízkým obsahem tuku)
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • 1 ČL soli
  • volitelné suroviny:
  • tuňák (doporučuji tohoto)
  • tofu
  • kuřecí maso

Postup

  1. V misce rozmícháme rajčatové pyré spolu s prolisovanými stroužky česneku, solí a oreganem či bazalkou.
  2. Lilek a cukety omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Na dno zapékací formy (s rozměry kolem 30x25 cm) klademe první vrstvu připravené zeleniny.
  4. Na plátky rozetřeme tenkou vrstvu rajčatové omáčky.
  5. Rajčatovou omáčku posypeme buď strouhaným sýrem nebo malým množstvím ricotty.
  6. Potom opět navrstvíme nakrájenou zeleninu, rajčatovou omáčku a střídáme strouhaný sýr s ricottou.
  7. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka posypaná sýrem.
Kniha Obědy a večeře
Tento recept je z nové knihy Fit recepty - obědy a večeře (KOUPÍTE ZDE).
Koupit knihu
Čas přípravy60 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal220 KCal
Sacharidy18 g
Vláknina6 g
Bílkoviny16 g
Tuky9 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu