
Vynikající rajčatové rizoto
Zdravý, chutný a lehký oběd nebo večeře z rýže, rajského protlaku a sýra. Zdravé rajčatové rizoto se jistě stane pochoutkou pro milovníky rajčatových jídel. Jednoduché na přípravu a plné chutí díky bazalce, sojové omáčce a hořčici. Pokud vám je chutí stále málo, můžete přidat i špenát a jinou mraženou zeleninu. Toto dietní rizoto vám určitě zachutná.
Rýže je jednou ze základních potravin v kuchyni. Připravena je poměrně rychle, je sytá a vhodná do sladkých i slaných jídel. Doporučuji používat hnědou nebo divokou rýži, která má podstatně více bílkovin, vlákniny a minerálů. Při přípravě tohoto fit jídla se nestihnete ani zapotit. Jednoduše vhoďte ingredience do hrnce s rýží a čekejte, dokud do sebe nenasákne všechnu vodu a chutě.
Takto hotovou a ochucenou rýži už jen obohatíte o sýr, bazalku a případně další zeleninu podle vaší chutě. Rajčatové rizoto můžete podávat samostatně, na oběd, ale i na večeři. Je však vhodné i jako příloha ke kuřecímu masu či dokonce k mořským plodům, zejména k chobotnici - zkoušeli jste už grilovanou chobotnici? Můžete ji koupit snad v každém větším obchodě a její příprava není složitá, zato maso je jemňoučké a chutné. Vyzkoušejte :)
Ingredience
- 200 g hnědé nebo divoké rýže (doporučuji tuto)
- 150 g rajčatového protlaku
- 2 PL hořčice
- hrst bazalky
- 200 g strouhané mozzarelly
- 2 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
- česnekové koření
- mražená zelenina (volitelné)
- špenát (volitelné)
Postup
- Rýži nasypeme do hrnce, propláchneme a následně zalijeme dvěma díly vody.
- Přidáme do ní sójovou omáčku, rajčatový protlak, hořčici, řádně zamícháme a necháme vařit na mírném plameni, dokud rýže nenasákne všechnu vodu.
- Následně do rýže přidáme omytou a nadrobno nasekanou bazalku, česnekové koření, strouhanou mozzarellu a dle chuti i mraženou zeleninu či špenát.
- Rizoto můžeme podávat samostatně, s tuňákem, chobotnicí nebo kuřecím masem.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 325 KCal | |
Sacharidy | 37 g | |
Vláknina | 6 g | |
Bílkoviny | 19 g | |
Tuky | 10 g |