ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Tradiční indická rýže jako příloha

Tradiční indická rýže jako příloha

Také máte rádi indickou kuchyni? Já jí tedy nikdy nepohrdnu a musím říct, že rýže připravovaná na indický způsob pro mě měla vždy jisté kouzlo. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale žádný mě neoslovil natolik, jako tento. Tato tradiční indická rýže je chuťově neskutečně dobrá a ideální jako příloha k masu či zelenině připravené na indické směsi koření.

Na přípravu tradiční indické rýže jsem použila rýži SOS Basmati. Právě basmati rýže je typická pro indickou kuchyni. Za mě je to spolu s jasmínovou rýží naprosto nejoblíbenější druh rýže, který používám – má aromatickou chuť a skvělou konzistenci.

Recept na indickou rýži doporučuji následovat přesně podle postupu, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Volitelné suroviny však můžete v případě nutnosti vynechat, pokud jsou hůře dostupné, a recept bude víceméně skvělý i bez nich.

Pojďte si zpestřit přípravu rýže a připravte si takovou tradiční indickou rýži, která bude chutnat jako z restaurace.

Ingredience

  • 1 hrnek (180 g) rýže SOS Basmati (doporučuji tuto)
  • 2 hrníčky (500 ml) vody
  • **na vaření:**
  • 1 ks celé skořice
  • 2 ks badyánu
  • 2 ks celého kardamom
  • 1 ČL soli
  • špetka šafránu (volitelné)
  • **k opékání:**
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 ČL chilli kousků
  • 1/3 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 2 ČL tmavých hořčičných semínek nebo černého sezamu (volitelné)

Postup

  1. Rýži propláchneme a namočíme do vody na 30 minut.
  2. Potom ji zbavíme vody, zalijeme 500 ml vody, přidáme do ní sůl a všechno koření na vaření.
  3. Rýži vaříme odkrytou na mírném plameni přibližně 10 minut.
  4. Po dovaření z rýže vyndáme celé koření.
  5. Po dovaření rýže si v hluboké pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli s prolisovanými stroužky česneku.
  6. Potom přidáme kurkumu, chilli, kmín, hořčičná semínka nebo sezam a 30 sekund restujeme.
  7. Nakonec přidáme uvařenou rýži do pánve a za častého míchání ji opékáme na silném plameni přibližně 3 minuty.
Čas přípravy50 minut
Vydatnost4 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal198 KCal
Sacharidy37 g
Vláknina1 g
Bílkoviny5 g
Tuky4 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu