
Tabouleh z quinoy nebo bulguru
Tabouleh je jednoduché bezmasé levantské (zahrnující kuchyni Sýrie, Turecka, Libanonu) jídlo, tradičně tvořeno bulgurem (někdy i quinoou), rajčaty, okurkami, petrželkou, mátou, cibulí, zalité citronovou šťávou a olivovým olejem. Tohoto jídla existuje mnoho variací, každý si jej tedy může připravit podle své chuti. Já jsem si pro vás připravila mou oblíbenou variaci tabouleh - v bezlepkové verzi s quinoou a plnou různorodých chutí, které se spolu krásně doplňují. Vychutnat si jej můžete samostatně, s rybou, mořskými plody či masem nebo třeba s grilovaným tofu.
Tabouleh je ve své podstatě zdravý a sytý salát se zeleninou a obilovinou. Je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu a bohatý na množství vitamínů a minerálů. Najdete v něm zdravé tuky, vlákninu, rychlé i pomalu se uvolňující sacharidy a dokonce i nějaké bílkoviny. Podávat jej můžeme na oběd či večeři, jako hlavní chod nebo přílohu.
Připravte si tento živinami nabitý tabouleh salát z quinoy nebo bulguru, určitě si na něm pochutnáte.
Ingredience
- 1 hrnek quinoy (nebo bulguru) (doporučuji tuto)
- 2 hrnky vody
- šťáva z 1 limetky/citronu
- 3 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- 200 g rajčat
- 200 g salátu (zahradní, jarní, mix...)
- 1 okurka
- máta
- petrželka
- jarní cibulka
- 1 ČL mořské soli (doporučuji tuto)
- špetka mletého pepře
Postup
- Quinou (nebo bulgur) uvaříme doměkka (na 1 díl quinoy/2 díly vody).
- Všechnu zeleninu a bylinky důkladně omyjeme a najemno nakrájíme.
- V míse smícháme uvařenou quinou/bulgur s olivovým olejem, pokapeme limetkovou anebo citronovou šťávou, dochutíme mořskou solí a pepřem.
- Přidáme nakrájenou zeleninu s bylinkami a vše promícháme.
- Tabouleh můžeme podávat ještě teplý, ale výborně chutná i po odležení v lednici.
Čas přípravy | 25 minut | |
Vydatnost | 4 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 277 KCal | |
Sacharidy | 30 g | |
Vláknina | 5 g | |
Bílkoviny | 8 g | |
Tuky | 13 g |