ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Špenátový dip s pohankovými krekry

Špenátový dip s pohankovými krekry

Máte rádi špenát? V tom případě si na tomto zeleném špenátovém dipu určitě pochutnáte. Špenátový dip se skvěle doplňuje s výbornými pohankovými krekry, které jsou připraveny z pohankové a mandlové mouky. Tento dip si můžete klidně připravit na snídani, večeři či jako zajímavé pohoštění pro hosty.

Tento zdravý dip ze špenátu je nejen chutný, ale zároveň i sytý a výživný. Už jedna porce špenátového dipu s krekry je velmi bohatá na vitamíny A, C, E, B6, B2 a minerály jako vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor a zinek. Určitě se vyplatí jej vyzkoušet, minimálně kvůli těmto benefitům a jeho skvělé chuti.

Recept na low carb pohankové krekry však určitě využijete i při jiných příležitostech. Hodí se i jako výživný snack na každodenní chroupání, na túry nebo si je můžete potřít oblíbenou pomazánkou a dopřát si je k snídani. Nejraději do nich přidávám i rozmarýn, který je krásně provoní a získají díky němu pronikavou chuť. Celý recept je velmi jednoduchý na přípravu a jeho výsledek potěší snad všechny milovníky zdravého stravování. Jídlo je syté a bohaté na vlákninu, bílkoviny i zdravé tuky, zatímco si udržuje poměrně nízký obsah sacharidů.

Pokud hledáte zajímavý recept na zpestření svých večeří, tento zdravý špenátový dip může být právě jedním z nich.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • Na krekry:
  • 1 hrnek mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 2-3 PL vody
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • špetka sušeného česneku
  • špetka mletého pepře
  • špetka mleté papriky
  • rozmarýn (volitelné)
  • Na dip:
  • 300 g mraženého špenátu
  • 4 PL řeckého jogurtu
  • 1/2 avokáda
  • 30 g hrášku
  • 30 g sýru feta (případně jiného)
  • 2 PL citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 ČL cibulového koření
  • 1 ČL sušeného česneku

Postup

  1. Mandle rozmixujeme najemno.
  2. V misce je smícháme se zbylými surovinami na krekry.
  3. Vzniklé těsto vložíme mezi dvě vrstvy papíru na pečení a vyválíme na tenko.
  4. Čím bude těsto tenčí, tím budou krekry křupavější (doporučuji vyválet na 2-3 mm).
  5. Pomocí ostrého nože nakrájíme rozválené těsto na čtverce či trojúhelníky.
  6. Bez toho, abychom těsto od sebe zcela oddělovali, dáme péct na 15 minut na 180 °C.
  7. Po dopečení vyndáme z trouby, necháme vychladnout a teprve nyní krekry oddělíme od sebe.
  8. Pomalu rozmrazíme špenát v hlubší pánvi či kastrůlku na středním plameni. Když se z něj odpaří voda, odstavíme z plamene.
  9. Přidáme do něj rozmačkané avokádo, jogurt a postupně i ostatní ingredience na dip a vše promícháme.
  10. Dip můžeme dochutit podle vlastních zkušeností.
  11. Servírujeme s upečenými krekry.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy30 minut
Vydatnost6 porcí
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal245 KCal
Sacharidy10 g
Vláknina8 g
Bílkoviny12 g
Tuky16 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu