
Ricottová čoko pěna
Lahodný dezert z ricotty s vysokým obsahem bílkovin, který si vesele můžete dopřát například i k snídani. Je nutričně vyvážený a má výraznou čokoládovou chuť.
V tomto chutném a zdravém receptu najdeme možná trochu netradiční kombinaci surovin - spojí se zde ricotta, bílky, med a kakao. Jak vidíte, ricottová čoko pěna není vůbec náročná na suroviny a její příprava není o nic složitější. Vyšlehané vaječné bílky dodají této pěně úžasný, jemný nádech a objem, ricotta tento dezert zase zjemní svou lahodnou chutí. Navíc obě suroviny jsou bohatým zdrojem bílkovin, čímž dělají tento dezert i vhodným sladkým před nebo potréninkovým snackem. Šleháním bílků nad párou se účinně vyhnete jakýmkoli komplikacím, které by po konzumaci syrových vajec mohly nastat.
Pro co nejlahodnější kakaovou chuť doporučuji přidat holandské kakao, samozřejmě bez cukru. Na oslazení ricottové čoko pěny můžete použít med, případně pokud chcete snížit množství sacharidů a cukru v receptu, použijte klidně stévii nebo xylitol. Pro dosažení nejlepších nutričních hodnot doporučuji použít nízkotučnou ricottu. 2 hrnky ricotty představují 500 g a z uvedeného množství surovin vám vyjde 6 porcí.
Ricottovou čoko pěnu můžeme na závěr dozdobit banánem a kakaovými boby, případně jiným čerstvým ovocem. Nejlépe chutná pěna studená, po odležení v chladničce.
Ingredience
- 2 HR ricotty
- 3 PL kakaa (doporučuji tohle)
- 2 velké bílky
- 4 PL medu (doporučuji tento)
Postup
- V mixéru smícháme ricottu se sladidlem a kakaovým práškem dohladka.
- Vaječné bílky za stálého míchání zahřejeme nad párou (zhruba 3 minuty).
- Následně bílky vyšleháme ručním mixérem tak, aby vznikla co nejtužší pěna.
- Pokud to jde těžko, přidejte špetku soli.
- Vyšlehané bílky jemně vmíchejte do ricotty a hmotu míchejte, dokud není homogenní.
- Nadávkujte ji do mističek a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice.

Čas přípravy | 15 minut | |
Vydatnost | 6 porcí |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 166 KCal | |
Sacharidy | 18 g | |
Vláknina | 1 g | |
Bílkoviny | 11 g | |
Tuky | 7 g |