ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Pohankové halušky s jogurtovo–žampiónovou omáčkou

Pohankové halušky s jogurtovo–žampiónovou omáčkou

Vyzkoušejte si na oběd připravit tyto chutné a zdravé bezlepkové pohankové noky s jogurtovo-žampiónovou omáčkou. Omáčka je dietnější než klasická krémová žampionová omáčka, ale na chuti jí to opravdu neubírá. Spolu s pohankovými haluškami chutná přímo dokonale.

Halušky jsou často démonizováné jídlo v oblasti zdravé výživy, ale nemusí to být pravidlem. Pokud si je uvaříme například ze zdravé pohankové mouky, získáme tak zdravou variantu halušek, dokonce úplně bez lepku, plný vitamínů a minerálů v čele s rutinem, díky kterému je pohanka oblíbenou potravinou u mnoha z nás. Snad největšími benefity, které nabízí je, že pomáhá zvyšovat pružnost cév, čistit krev a snížit cholesterol. A v podobě mouky se z ní dají připravit i takováto chutná jídla.

Tyto pohankové noky jsou bohaté na bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu. Dobře vás zasytí na několik hodin, ale nezpůsobí pocit těžkosti v žaludku. Namísto smetany jsem v receptu použila bílý jogurt, díky kterému dosáhneme nižšího obsahu tuku a kalorií v jídle. Jogurt by měl mít ideálně přes 3 % tuku, aby se v omáčce nesrazil.

Zkuste vyměnit klasické halušky za tuto fit verzi. Připravte si tyto zdravé a chutné pohankové halušky s jogurtovo-žampiónovou omáčkou na oběd nebo večeři, jsem si jistá, že jejich chuť si zamilujete.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Ingredience

  • 250 g pohankové mouky (doporučuji tuto)
  • 200 ml vody
  • 1/2 ČL mořské soli
  • na omáčku:
  • 300 g žampionů
  • 200 g kvalitní šunky
  • 100 g bílého jogurtu
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • 1 PL sójové omáčky (doporučuji tuto)
  • 1 ČL kokosového oleje (doporučuji tento)
  • 1/2 ČL mořské soli bazalka
  • bazalka

Postup

  1. V misce smícháme pohankovou mouku s mořskou solí a vodou.
  2. V případě, že je směs příliš hustá, přilijeme více vody, naopak když je těsto řídké, přidáme pár lžic pohankové mouky.
  3. Hotové těsto propasírujeme pomocí haluškovače do vařící vody a vaříme, dokud halušky nevyplavou na hladinu vody.
  4. Následně halušky přecedíme a opláchneme.
  5. V menším hrnci na lžíci oleje osmahneme najemno nasekanou cibuli dozlatova.
  6. Přidáme omyté a nakrájené žampiony.
  7. Za občasného míchání je dusíme 10 minut.
  8. Následně přidáme nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, sójovou omáčku, sůl a bazalku.
  9. Hrnec odstavíme z plamene a opatrně vmícháme bílý jogurt.
Kniha Fit recepty 2
Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).
Koupit knihu
Čas přípravy40 minut
Vydatnost3 porce
Nutriční hodnoty/ 1 porce
KCal470 KCal
Sacharidy53 g
Vláknina13 g
Bílkoviny33 g
Tuky11 g
Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!
Lucia Wagner

Diskuse k receptu