ZdravéFit Recepty
Sleduj mě
Pečený květák v těstíčku

Pečený květák v těstíčku

Chutný a zdravý pečený květák v těstíčku s pikantní rajčatovou omáčkou - salsou. Kdo nemá rád pikantní, může salsu vynechat (nebo vynechat chilli/jalapenos v receptu) a květák servírovat s rajčatovým protlakem, kvalitním kečupem nebo jinou oblíbenou omáčkou či dipem. Pečený květák je mnohem lehčí na žaludek. Tato dietnější verze si zároveň uchovává všechny chutě a určitě stojí za vyzkoušení.

Zabavte děti a zavolejte je do kuchyně. Obalování květáku ještě nikdy nebyla taková zábava. V uzavíratelném sáčku smíchejte vybranou mouku se solí a vhoďte do něj kousek květáku obaleného ve vajíčkách. Úloha pro děti - třást sáčkem, dokud nebude květák obalený v mouce. Udělejte z toho soutěž, kdo první květák obalí. Díky cizrnové mouce můžete fit pečený květák v těstíčku připravit i bez lepku.

Z následujícího množství vám vyjdou 2 velké nebo 4 menší porce. Pro rodiny doporučuji péct rovnou dvojitou dávku. Květák je díky pečení mnohem snadněji stravitelný než jeho smažená verze, a proto po něm nebudete mít těžko u žaludku. Připravte si k němu i tuto pikantní salsu, případně si vyrobte dvě - sladkou a pikantní verzi. Dáte mi za pravdu, že k tomuto pečenému květáku pasuje naprosto dokonale.

Tento recept je z knihy Fit recepty 2.díl (koupíte zde).

Snídaňové kaše a fit proteiny

Ingredience

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • 7 PL cizrnové mouky (nebo libovolné jiné, případně celozrnné strouhanky) (doporučuji tuto)
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • na salsu:
  • 4 větší čerstvá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
  • šťáva z 1 limetky (nebo 1/2 citronu)
  • sůl, pepř
  • chilli/jalapeňos (dle chuti)
  • čerstvý koriandr nebo petržel na ochucení
Kniha Rychle a fit

Postup

  1. Květák rozebereme na růžičky, opláchneme, obalíme z každé strany v rozšlehaných vajíčkách.
  2. Do uzavíratelného sáčku nasypeme libovolnou mouku se solí a vložíme do něj květák.
  3. Párkrát sáčkem zatřeseme, až se květák v mouce pěkně obalí.
  4. Opatrně sáček otevřeme a květák lehce vysypeme na plech vyložený papírem na pečení.
  5. Květák pečeme 40 minut na 200 °C.
  6. Omáčku na salsu připravíme rozmixovaním všech zmiňovaných ingrediencí.

Zůstaňme v kontaktu

Jednou týdně dostaneš výběr fit receptů na svůj email.

Lucia Wagner
Čas přípravy55 minut
Vydatnost2 porce
Nutriční hodnoty / 1 porce
KCal380 KCal
Sacharidy39 g
Vláknina17 g
Bílkoviny20 g
Tuky13 g
Lucia Wagner

Já jsem Lulu a s láskou pro vás tvořím tyto zdravé a chutné fit recepty. Mým cílem je ukázat vám, že jíst zdravě a fit se dá opravdu jednoduše, chutně a hravě. Tak pojď nějakou dobrotu zkusit také!

Lucia Wagner

Diskuse k receptu