
Pečený květák v těstíčku
Chutný a zdravý pečený květák v těstíčku s pikantní rajčatovou omáčkou - salsou. Kdo nemá rád pikantní, může salsu vynechat (nebo vynechat chilli/jalapenos v receptu) a květák servírovat s rajčatovým protlakem, kvalitním kečupem nebo jinou oblíbenou omáčkou či dipem. Pečený květák je mnohem lehčí na žaludek. Tato dietnější verze si zároveň uchovává všechny chutě a určitě stojí za vyzkoušení.
Zabavte děti a zavolejte je do kuchyně. Obalování květáku ještě nikdy nebyla taková zábava. V uzavíratelném sáčku smíchejte vybranou mouku se solí a vhoďte do něj kousek květáku obaleného ve vajíčkách. Úloha pro děti - třást sáčkem, dokud nebude květák obalený v mouce. Udělejte z toho soutěž, kdo první květák obalí. Díky cizrnové mouce můžete fit pečený květák v těstíčku připravit i bez lepku.
Z následujícího množství vám vyjdou 2 velké nebo 4 menší porce. Pro rodiny doporučuji péct rovnou dvojitou dávku. Květák je díky pečení mnohem snadněji stravitelný než jeho smažená verze, a proto po něm nebudete mít těžko u žaludku. Připravte si k němu i tuto pikantní salsu, případně si vyrobte dvě - sladkou a pikantní verzi. Dáte mi za pravdu, že k tomuto pečenému květáku pasuje naprosto dokonale.
Ingredience
- 1 květák
- 2 vejce
- 7 PL cizrnové mouky (nebo libovolné jiné, případně celozrnné strouhanky) (doporučuji tuto)
- 1/2 lžičky mořské soli
- na salsu:
- 4 větší čerstvá rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 1 PL olivového oleje (doporučuji tento)
- šťáva z 1 limetky (nebo 1/2 citronu)
- sůl, pepř
- chilli/jalapeňos (dle chuti)
- čerstvý koriandr nebo petržel na ochucení
Postup
- Květák rozebereme na růžičky, opláchneme, obalíme z každé strany v rozšlehaných vajíčkách.
- Do uzavíratelného sáčku nasypeme libovolnou mouku se solí a vložíme do něj květák.
- Párkrát sáčkem zatřeseme, až se květák v mouce pěkně obalí.
- Opatrně sáček otevřeme a květák lehce vysypeme na plech vyložený papírem na pečení.
- Květák pečeme 40 minut na 200 °C.
- Omáčku na salsu připravíme rozmixovaním všech zmiňovaných ingrediencí.
Čas přípravy | 55 minut | |
Vydatnost | 2 porce |
Nutriční hodnoty/ 1 porce | ||
KCal | 380 KCal | |
Sacharidy | 39 g | |
Vláknina | 17 g | |
Bílkoviny | 20 g | |
Tuky | 13 g |